‘Ja maar, dat lukt toch niet’. Ik hoor het vaak van mensen die hun werk anders willen invullen. Maar het leuke is; er is veel meer mogelijk dan je denkt en als je het goed aanpakt, wordt je baan wel weer leuk en bevredigend. Jolanda bedacht wat ze wilde veranderen en ging ervoor! Vorige week liepen we de laatste wandeling. Ze straalde.

Jolanda (38, zie foto, met haar kinderen) heeft zo op het eerste gezicht een prachtige baan. Ze werkt als coördinator training en ontwikkeling bij een bedrijf voor bouwmaterialen. Het bedrijf heeft franchisenemers en Jolanda maakt beleid, ontwerpt en geeft nieuwe trainingen, daarnaast geeft ze leiding aan haar team. “Prachtig werk, maar waarom zie ik er dan toch elke dag weer tegenop om naar mijn werk te gaan?”, vraagt ze zich af. Ze is gestrest en onzeker. Ze twijfelt vaak en is gespannen wanneer anderen haar feedback geven.

Misschien wil ze de functie van haar manager op termijn overnemen. Het ligt in de lijn der verwachtingen. Ze wordt er niet blij van en weet niet meer wat ze wil. Als ik tijdens onze eerste wandeling aan haar vraag hoe het met haar gaat, floept ze er meteen uit “Ik wil rust!” En ze is in tranen. Ze heeft duidelijk veel te veel hooi op de vork genomen met deze drukke baan en het gezin met drie kleine kinderen dat ze daarnaast runt.

Dramatisch relaas

Ik vraag haar wat ze op korte termijn kan doen om die broodnodige rust in haar leven te brengen. Dan komt er al snel uit dat ze drie in plaats van vier dagen in de week wil werken. En eigenlijk wil ze ook af van haar leidinggevende taken. Functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren past niet bij haar. Het liefst is ze bezig met strategisch beleid, originele plannen bedenken, trainingen ontwikkelen en af en toe geven. “Maar dat kan helemaal niet!”, zegt Jolanda er meteen achteraan. “Wie moet dan de leidinggevende taken overnemen? Iedereen heeft het druk! Mijn manager ziet me aankomen! Als ik dit vraag aan hem, wil hij me vast meteen kwijt!”

“Toch maar 4 dagen blijven werken en je leidinggevende taken behouden dan?”, vraag ik een beetje provocerend. Nee, de wens om minder te werken is zo sterk, dat Jolanda besluit het gesprek met haar manager aan te gaan. Ze vindt het spannend maar ze realiseert zich dat ze dit echt wil. Ik vraag haar wat ze van plan is tegen hem te zeggen. Dan volgt een emotioneel, dramatisch relaas over hoe moeilijk en zwaar ze het heeft. Niet echt een efficiënte gesprekstechniek. Met zo’n verhaal belast je alleen maar je gesprekspartner, die daarna waarschijnlijk niet meer in de stemming is om te kijken naar de beste oplossing.

In één gesprek voor elkaar

Ik raad Jolanda aan om tijdens het gesprek te vertellen welke onderdelen van haar werk ze wél leuk vindt en het daarna rustig en heel concreet te hebben over haar wens om een dag minder te werken en de leidinggevende werkzaamheden af te stoten. Meteen al de volgende dag trekt Jolanda de stoute schoenen aan. En wat blijkt? Haar manager is bereid om met haar mee te denken. Hij wil haar graag behouden. Die drie dagen werken krijgt ze voor elkaar, en hij neemt voorlopig haar leidinggevende taken over. Ook al dacht Jolanda dat het niet zou lukken; het was in één gesprek geregeld! Ze krijgt er een enorme kick van.

Nog een gesprek

Bij onze volgende wandeling is Jolanda opgetogen en vol energie en humor. Ze heeft haar eerste vrije dag al achter de rug en gaat met zin naar haar werk. Maar we zijn er nog niet; want Jolanda wil nog onderzoeken wat haar ideale baan is. Ze slaat aan het fantaseren en ziet zichzelf allerlei creatieve plannen maken en met een leuk team tot uitvoering brengen.

Maar aan dat ‘leuke’ team zit een haakje. In haar huidige team werkt een collega met een ‘zwarte pet’ op. Hij heeft snel kritiek op haar nieuwe plannen en projecten. Jolanda stopt er altijd veel energie in om hem te overtuigen. En weldra zitten ze in een strijd over de inhoud. Jolanda verliest dan haar enthousiasme. Ook met hem besluit ze het gesprek aan te gaan. Nu niet over de inhoud van een plan maar over hoe ze zijn reacties ervaart. Dat helpt. Het is voor het eerst dat iemand zo open met hem praat en de collega is onder de indruk. Het geeft Jolanda enorm veel ruimte en kracht.

Jolanda heeft haar talenten in beeld, haar zelfvertrouwen is gegroeid en durft confrontaties aan. Ze is veel losser, relaxed en is weer de lolbroek die ze vroeger was. Ze gaat zelfs een clownscursus doen in haar vrij tijd. Ze ontdekt dat ze niet een lijnmanager is maar een inhoudelijke projectleider is die het project van a tot z wil doen, samen met een team: ontwikkelen van visie, strategisch beleid, de vertaalslag naar concrete plannen en deze vervolgens uitvoeren. Dit doet ze het liefste op het gebied van training en ontwikkeling. Jolanda zit weer op haar plek en ze ambieert in ieder geval geen managementfunctie meer!

Zo verander jij ook je werk

Ga jij net als Jolanda deed met tegenzin naar je werk? Het kan ook anders. Met deze tips ontdek je hoe.

*Bedenk wat je precies dwars zit in je werk. Welke werkzaamheden vind je niet leuk of waar ben je niet goed in? Wat moet er gebeuren zodat jij het weer naar je zin hebt? Wil je minder werken, een andere functie?

*Denk niet te snel: ‘ja maar het kan toch niet!’. Jolanda dacht ook dat haar wensen onmogelijk waren, maar het was wel in één gesprek geregeld!

*Bereid het gesprek over jouw wensen met je leidinggevende goed voor. Maak er geen klaagzang van, maar leg rustig en heel concreet uit in welke werkzaamheden je wel plezier hebt en hoe jij graag je werk zou willen organiseren. Oefen het gesprek met een vriend of vriendin.

*Jolanda heeft er heel veel aan gehad dat we de gesprekken wandelend voerden. ‘Het gaf me een heel vrij gevoel’, zei ze. Als je wandelt, kom je door de dynamiek inderdaad vaker tot nieuwe inzichten. Ga daarom wandelen met een vriend of vriendin en praat dan over alles wat je anders wilt in je werk.

*Lees ‘Ja maar… wat als alles lukt?’, de bestseller van Berthold Gunster.

Veel succes en hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

www.coachbureau.nl

©Hilde Backus 2010

—-

Zie je er ook tegen op om naar je werk te gaan? Word je er moe van? Twijfel je ook aan je werk en krijg je maar niet duidelijk welke stappen je moet nemen? Durf je geen besluiten te nemen? Dan is een kort en resultaatgericht wandelcoach programma iets voor je. In 4 wandelingen ontdek je wat je echt wilt en welke werkzaamheden of welke functie passen bij je talenten. De natuur in de prachtige landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd zal je goed doen. Kijk bij De coachprogramma’s

Je bent van harte welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau