In mijn wandelcoach bureau komen regelmatig mensen die het roer om willen gooien en iets heel anders willen doen met hun talenten en ambities. Luciënne ontdekt dat zij een overstap wil maken van de harde wereld van de sales, naar de wat ‘zachtere’ sector van human resources management. Als je die overstap maakt, lukt het niet zo maar daar een baan in te vinden. Maar je kunt gebruik maken van je werkervaring en talenten, om een tussenstap te maken op weg naar je geliefde baan. Lees in dit wandelcoach e-zine-artikel hoe Luciënne haar dromen najaagt door gericht en gefocust te solliciteren.

Luciënne (30) studeerde HEAO commerciële economie en na haar studie gaat Luciënne werken in de kantoorboekhandel van haar ouders. Al snel runt ze de hele zaak; ze doet het personeelsbeleid, geeft leiding, is verantwoordelijk voor de inkoop, de speciale acties. Luciënne ontpopt zich als een multitasker, een organisatorische duizendpoot op wie iedereen kan rekenen. Als haar vriend een nieuw bedrijf opzet in softwaresystemen gaat Luciënne met hem in zee om van zijn onderneming een succes te maken. En dat lukt!

Maar het werk bevalt Luciënne niet; ze heeft geen affiniteit met softwaresystemen en ervaart het als té commercieel, bovendien zijn haar werkzaamheden in het opstartende bedrijf te versnipperd en chaotisch. En ook in de kantoorboekhandel vond ze niet echt haar draai.

Grote omslag

Als Luciënne het wandelcoach traject start, heeft ze zojuist een belangrijke knoop doorgehakt. Ze heeft na een periode van negen jaar een punt achter haar relatie gezet. Dat heeft nog al wat consequenties omdat ze voor het bedrijf van haar vriend werkt en samenwoont. Ze zit in één klap zonder vriend, zonder huis én zonder werk en inkomen! Je zou denken dat ze door een zware crisis gaat, maar Luciënne is opgelucht. Ze heeft goede vrienden, woont tijdelijk bij haar ouders en kan betaald oppassen. Ze voelt dat ze de juiste keuze heeft gemaakt, en ze wil écht een nieuwe start maken, met nieuwe professionele uitdagingen. Maar hoe?

Een baan met maatschappelijke betekenis

Tijdens onze eerste wandeling vertelt Luciënne over haar ideale werk. Lucienne is goed in organiseren: plannen, mailen, bellen, afspraken regelen, contracten afsluiten, mensen inzetten en aansturen; hier zit haar kracht én haar plezier. Maar ze wil er mensen blij mee maken. Ze wil dat haar werk betekenis heeft voor mensen.

Als we een talentenscan doen, blijkt dat zij niet alleen kan organiseren en het overzicht houden, maar ook een enorme focus heeft, sterk werkt naar resultaten, heel efficiënt is, bijzonder stressbestendig is, en mensen goed op hun gemak kan stellen en overtuigen. Ze heeft de regie, ze houdt er van om verantwoordelijkheid te hebben over een proces, en draagt gemakkelijk creatieve oplossingen aan bij gecompliceerde problemen. Ze is zakelijk èn menselijk; ze heeft leidinggevende kwaliteiten. De beroepskeuzetest maakt van deze combinatie een personeelsadviseur. Op termijn zou ze een hoofd personeelszaken kunnen zijn. Zelf wordt ze er heel enthousiast van. Dit klopt! Dit wil ze!

Een ideale tussenstap

Maar vanuit haar huidige positie maakt ze geen kans, ze is niet in opgeleid in de juiste richting. Luciënne zoekt naar opleidingen en vindt de mogelijkheid om na de zomervakantie te starten met een verkorte opleiding Personeel en Arbeid. Haar tijdelijke oppasbaantje biedt nu echt te weinig uitdaging, en ze wil zo snel mogelijk aan de slag. We bespreken de optie om te solliciteren op een baan die ze met haar achtergrond en ervaring wél in de wacht kan slepen, en toch aansluit bij haar nieuwe ambities en talenten. We ontdekken functies als officemanager, projectondersteuner of ‘spin in ’t web’ bij organisaties die gericht zijn op mensen.

Luciënne gaat meteen aan de slag, en solliciteert bij drie bedrijven op het gebied van ontwikkeling van mensen, training en opleiding. We maken haar uitgebreide cv bondiger en gerichter, en zetten een foto van de knappe Luciënne erop. Luciënne reageert onder meer op de functie van medewerker cursistenvoorziening.

Het sollicitatiegesprek

Bij een trainingsbureau wordt Luciënne uitgenodigd voor een gesprek, voor de functie van projectcoördinator. Ze springt een gat in de lucht. Luciënne en ik bespreken haar sollicitatie, ik stel kritische vragen, zodat zij goed voorbereid het gesprek ingaat. De eerste ronde gaat haar goed af, veel onderwerpen die wij hebben besproken komen terug. Luciënne: “Ze vroegen me dingen als: wat spreekt je aan in de vacature, wat spreekt je precies aan in het bedrijf, wat zijn je ambities op termijn, wat verwacht je van een werkgever?” Het gesprek verliep heel soepel. Luciënne stuurt haar contactpersoon nog een mailtje om te laten weten dat ze de ontmoeting als heel prettig heeft ervaren. Ze krijgt een positieve reactie terug: ze mag nog een keer langskomen!

Het tweede gesprek is een stuk pittiger. Luciënne: “Eerst evalueerden we het vorige gesprek. Daarna moest ik uit een hele stapel twee foto’s kiezen die mij aanspraken. Aan de hand van deze keuze stelden ze mij vragen zoals: waar ben je het meest trots op? Daarna moest ik uit een hele stapel vijf kaartjes kiezen met eigenschappen die mij kenmerken en eigenschappen waar ik een hekel aan heb. Tot slot kreeg ik nog twee casussen”.

Bij dit bedrijf is ook een vacature voor een personeelsadviseur en Luciënne geeft aan dat ze daar graag naar wil doorgroeien. Dat wordt zeer gewaardeerd en ze bespreken de mogelijkheden van studie tijdens het werk. Aan het einde van het gesprek vragen ze haar of ze nog vijf minuten heeft. Na een kort beraad krijgt Luciënne het verlossende antwoord: ze is aangenomen!

Tips

Wil je een carrièreswitch maken en daarbij succesvol solliciteren? De volgende tips kunnen je helpen.

* Realiseer je dat een carrièreswitch vaak gepaard gaat met tussenstappen. Een nieuwe studie geeft mensen al veel energie. Wanneer je dan een functie vindt die al een stap in de richting is geeft dat extra veel voldoening.

* Solliciteren is veel meer dan een brief en cv. Het sollicitatieproces is een proces van relatieopbouw: mail je brief en cv pas nadat je gebeld hebt. Bel pas nadat je je verdiept hebt in het bedrijf en de vacature. Stel enkele vragen en refereer in je brief aan dit telefoongesprek.

* Als je wordt afgewezen in een sollicitatieprocedure, vraag dan niet naar het waarom, dat geeft vaak algemeenheden als ‘te weinig ervaring’, ‘past niet in het team’, ‘andere kandidaten sluiten beter aan’. Maar geef aan dat je heel enthousiast bent over de functie en dat je bij een volgende sollicitatie meer kans wilt maken. Wat had je er bij moeten hebben zodat ze je wel hadden uitgenodigd? Hun antwoord zal specifieker moeten zijn. Zo kom je veel meer te weten en ze proeven je motivatie.

* Heb je een prettig sollicitatiegesprek gehad? Stuur dan een mailtje om dat te bevestigen, zo laat je zien hoe jij met mensen omgaat, het maakt een positieve indruk.

* Binnenkort kun je mijn Ebook over ‘onconventioneel en succesvol solliciteren’ gratis downloaden. Ik houd je op de hoogte. Wil je al eerder een goed boek er over raadplegen, lees dan ‘Functie: Sollicitant’, van Geerhart Bolte.

Veel succes en hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

www.coachbureau.nl

©2010 Hilde Backus

Ben je niet happy in je werk? Wil je ontdekken welke baan of rol het beste aansluit bij je talenten, zodat je met plezier en energie werkt? Misschien is het individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Ik luister graag naar je verhaal en coach je fris en deskundig tijdens het wandelcoach traject. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau