Ondernemerschap, wordt vaak gezegd, moet bij je passen. Je moet energiek zijn. onzekerheid aankunnen en een duidelijk beeld hebben van wat je nu eigenlijk je omgeving te bieden hebt.

Als wandelcoach begeleid ik vaak mensen die niet precies weten wat ze willen in hun werk. Maar na onderzoek en een paar stevige wandelingen, wordt dat beeld steeds duidelijker. Aan het eind van de rit besluiten ze soms met veel plezier en energie als zzp’er aan de slag te gaan. Onder het mom: als wat ik wil niet in loondienst kan, dan doe ik het wel voor mezelf!

Helen

Natuurlijk is die stap niet voor iedereen, maar soms is het hardop filosoferen over zelfstandigheid genoeg om helder te krijgen wat je nu écht wil doen. Dat kan je ook helpen binnen een organisatie.

Omgeving is tevreden, maar wat wil ik?

Helen (46, foto) is zo iemand. Ze is werkzaam geweest als bioloog, omgeschoold tot ICT-er en in het bedrijfsleven gaan werken. De laatste jaren werkt ze bij een grote energiemaatschappij, sinds kort als teammanager. Helen is een intelligente en breed getalenteerde mevrouw, en alles gaat haar meestal gemakkelijk af. Ze pakt de dingen snel op, kan met iedereen overweg en levert goede resultaten. Iedereen in haar omgeving is tevreden. Dat is leuk. Zij past zich wel aan. Maar intussen is Helen daardoor wel een beetje kwijtgeraakt. Wat wil zíj nu écht?

Daar hebben veel talentvolle mensen last van. Ze hebben een brede interesse, vinden eigenlijk alles wel interessant, en ze redden zich eigenlijk ook wel overal. Ze zijn flexibel en met hun talentenpakket kunnen ze voldoen aan de verwachtingen van hun omgeving. Maar intussen raken ze af van wat ze zelf eigenlijk willen.

Eerste sneeuwklokjes van dit jaar

Sociaal wenselijk willen

De trigger bij Helen is een grootscheepse reorganisatie die op stapel staat. Over een half jaar zal haar afdeling worden opgeheven. Sommige zullen hun baan verliezen, anderen moeten solliciteren op de eigen (gewijzigde) functie. Veel van Helens collega’s (uit andere teams) zijn daarom volledig gedemotiveerd. Maar het lukt Helen haar eigen team goed aan de slag te houden.

Voor zichzelf formuleert Helen een opdracht: ze wil in deze tijden helder krijgen wat ze zelf wil, maar ook wat de mensen in haar team willen. En ze wil dat ze blijven werken voor de beste resultaten. Voor het eerst wil Helen kunnen kiezen voor iets waar ze zélf intrinsiek enthousiast voor is. En niet omdat het sociaal wenselijk is, of omdat iemand anders het zo leuk lijkt, wat zo vanzelfsprekend is geworden en haar een ontevreden gevoel geeft.

Authentiek willen

Op onze eerste wandeling van het wandelcoach programma stel ik haar de wondervraag. Helen wordt wakker, en als door een wonder is alles precies zoals ze het wil. Hoe ziet die dag eruit?

‘Ik sta heerlijk op’, zegt ze, ‘en ik trek mijn powerdress aan! Da’s een stoere jurk waarin ik me heel sterk voel, en waarmee ik echt voor mezelf zorg.’ ‘Die wil ik wel eens zien dan!’, zeg ik lachend, en Helen belooft de volgende keer in haar powerdress te komen.

Regenboog boven Kromme Rijn

‘Hoe vindt je partner dat, als jij doet wat belangrijk is voor jou?’, vraag ik. ‘Ja, dat vindt hij ook leuk’, zegt Helen, een beetje verbaasd. ‘Hij is daar zelfs heel blij mee. Want… als ik goed voor mezelf zorg, dan is dat ook fijn voor hem.’ ‘Denk nog eens goed over die laatste zin na’, zeg ik. ‘Wat betekent dat nou eigenlijk?’

Er lijkt er ineens van binnen bij Helen een lampje te gaan branden. ‘Als ik ben wie ik echt ben…’, zegt ze, ‘juist dan worden anderen daar blij van. Ik ben steeds bezig met wat ik denk dat ze van me verwachten… Het gaat juist om wat ik wil!’

Het is een fundamenteel inzicht.

Helen is een teamfixer

We praten verder over Helens wonderdag. ‘Wanneer ik het mag zeggen’, zegt ze, ‘wil ik managers ondersteunen die problemen hebben met hun team’. Het liefst wil ze een manager coachen – ze heeft eerder al een opleiding tot coach gedaan – zodat die zijn minder goed functionerende team weer aan de slag krijgt, en daarmee ook echt meetbare resultaten boekt.

Niet door met de zweep erover te gaan, maar juist door oprechte aandacht voor de teamleden te hebben. Te luisteren. ‘Zo’n coachende rol’, zegt Helen opgetogen, ‘in een academisch opgeleide ‘bèta-achtige’ omgeving, is me op het lijf geschreven. Ik ben een teamfixer!’, zegt ze.

ZZP’er of loondienst?

‘Wat heb je daarvoor allemaal in huis?’, vraag ik haar. ‘Ik kan goed observeren’, antwoordt ze. ‘Ik zie snel of mensen gestresst of angstig zijn. Ik kan ze goed op hun gemak stellen, aandacht geven. Maar die aandacht kan ik ook omzetten in resultaten. Er moet wel gewoon gewerkt worden. Resultaten boeken!’

Ochtendzon langs Jaagpad

En zou ze zo’n rol in loondienst of als zzp’er willen, vraag ik. Ze denkt al langer over het zzp-schap. Maar misschien komt het wel omdat zoveel mensen dat doen. Maar wat wil zij? Helen zal gaan praten met enkele zelfstandigen om te kijken of dat iets voor haar is. Ook gaat ze een lijstje maken met bedrijven waar ze affiniteit mee heeft, en voor wie ze wel zou willen werken.

Talenten

Dan zie ik haar weer, in haar powerdress in de zon. Wow, dat ziet er goed uit. Ze verwisselt haar hakken voor schattige wandelschoentjes. Met een sjieke, charmante en pittige dame wandel ik door de bossen van Amelisweerd.

En wat Helen denkt dat ze in huis heeft, dat heeft ze ook. Zowel uit de Talententest als uit de Talenten360°scan blijkt dat Helen een hele goede teamfixer zou zijn. Ze is analytisch, met zowel een hoog IQ als EQ. Ze heeft een brede interesse en is leergierig.

Helen in powerdress

Ze kan inderdaad goed observeren, ziet de unieke kwaliteiten van mensen en kan die mensen goed op de juiste plek in een team of organisatie zetten. Ze is bovendien charmant, en heeft uitstekende leidinggevende eigenschappen. Haar belangrijkste drijfveer: het volledig benutten van haar eigen potentieel, maar ook anderen stimuleren om alles uit zichzelf te halen.

ZZP’er in loondienst

Ze heeft ontdekt dat ze het zzp’schap niet wil. Al die opdrachten vergaren en die acquisitie, ze heeft het onderzocht en er zijn mogelijkheden, maar ze heeft helemaal geen zin in die werkzaamheden. ‘Het is eigenlijk meer een houding’, zegt ze, ‘die je ook als lid van een organisatie kan inzetten. Ondernemerschap zit tussen je oren, toch?’ Daar ben ik het mee eens.

Qua interessante werkgevers heeft Helen een lijstje gemaakt, met daarop onder meer ProRail en het KNMI. Bedrijven die een algemeen nut hebben, vrij technisch zijn, en wat commerciëler en mensgerichter moeten gaan werken. Eigenlijk net als haar huidige werkgever, een oud nutsbedrijf dat nu gewoon een commerciële partij op de energiemarkt is. ‘Misschien is het helemaal zo gek niet om een nieuwe, teamfixende rol te krijgen bij haar huidige werkgever’, denkt ze hardop.

Iedereen is boventallig

Dan is het moment van reorganisatie daar. Helens hele afdeling is boventallig verklaard, iedereen moet solliciteren op nieuw gevormde functies. Het is spannend, er is veel onzekerheid. Maar Helen weet duidelijk wat ze wil!

Helaas is er binnen de nieuwe vacatures niet eentje die lijkt op haar ideale baan. ‘Dat is het aanbod, maar wat wil jij?’, vraag ik haar. ‘Wat als jij jouw gewenste rol creëert binnen deze organisatie?’ Dat wil Helen. We maken een ijzersterke sollicitatiebrief, waarin ze duidelijk omschrijft wat ze wil en waarin ze uiteenzet waarom de organisatie haar, in zo’n functie nodig heeft! Juist nu. Commerciële resultaten door persoonlijke begeleiding!

Helen boetseert haar eigen baan, precies zoals zij hem wil. Haar manager is enthousiast, maar helaas… hij durft het niet aan. De situatie is te complex, en hij is niet in staat voor haar een nieuwe functie te creëren. Wel vindt hij het mooi dat ze zo duidelijk en eerlijk is.

Heldere bevroren ochtend en bevroren slootje

Berenspannend en toch niet onzeker

Helen vindt het heel spannend, maar ze wordt er niet onzeker van. ‘In alle turbulentie weet ik wat ik wil, en dat vind ik fantastisch’, zegt ze. ‘Ik kan het helder motiveren en ik zie dat mijn manager onder de indruk is’.

En dan, enkele weken later wordt ze uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Haar manager wil haar graag voor een IT-managementfunctie. Een team van dertien mannen moet gaan professionaliseren en betere resultaten boeken. Er is, kortom, een team dat gefixt moet worden.

En hoewel ze niet de organisatie rond kan om managers te helpen met hun team te fixen is dit eigenlijk helemaal niet zo ver weg van wat ze eigenlijk wil. Het gesprek gaat goed, ze heeft een klik met het team, en voor ze het weet heeft ze de nieuwe baan. En ook al heet de functie anders, Helen gaat het doen op haar eigen manier: teamprestaties verbeteren door menselijk management. Mensen helpen en leren eruit te halen wat erin zit!

Jobcrafting: boetseer je baan, niet jezelf

Helen vult haar baan in zodat haar talenten optimaal uit de verf komen. Ze gaat het team begeleiden volgens haar visie en ze doet het op haar manier. Ze is enorm gemotiveerd en heeft haar eerste workshop, met veel plezier, al gegeven aan haar team. Ze volgt een cursus MBTI, wat haar bijzonder boeit. Helen is super tevreden.

Voor Helen is de belangrijkste ontdekking tijdens onze wandelingen geweest dat ze niet altijd hoeft te pleasen om volwaardig te zijn. Het volgen van haar eigen pad geeft haar niet alleen persoonlijke voldoening, ze merkt ook dat haar omgeving er veel beter op reageert.

Het geeft haar rust en houvast: ze weet dat ze goed bezig is omdát ze haar eigen koers volgt. En ze helpt daarbij ook nog eens anderen te performen. En dat voelt geweldig.

Tips:

  • Boetseer je eigen baan. Soms hebben kleine veranderingen grote effecten. Een dag thuis werken, niet meer naar bepaalde vergaderingen gaan, je houden aan je werktijden, een bepaalde taak doorgeven aan een collega, je verder ontwikkelen in een onderdeel van je werk dat je erg aanspreekt. Maar ook je leidinggevende taken weer teruggeven en de inhoud in gaan. Werken volgens jouw visie en op jouw manier. En ook: een andere vriendelijke houding naar jezelf heeft vaak een rustgevend effect. Hiermee kun je betere keuzes maken.
  • Bekijk hoe het anders kan. Ga met je leidinggevende om tafel zitten en bespreek welke werkzaamheden je kunt uitbreiden en uitbesteden. Misschien zit er wel iemand in je team die presentaties geven fantastisch vindt, terwijl jij het liefst verslaglegging doet.
  • Mensen met veel talenten en een brede interesse kunnen veel en zijn vaak flexibel. Ze hebben soms de neiging te veel te doen wat ze denken dat er van ze verwacht wordt. Niet nodig! Luister eens naar jezelf!
  • Helen dacht: ‘ach ja, die talenten, dat is geen verdienste, die heb ik gewoon gekregen’. Maar het gaat erom hoe je ze benut, verder ontwikkelt en welke resultaten je er mee boekt. Toen ze het zo bekeek kon ze trots zijn op haar talent.
  • Misschien is een zelfstandig ondernemerschap niks voor jou. Maar de eigenschappen die erbij horen – initiatief, zelfverzekerdheid, creativiteit – kunnen je ook in loondienst goed van pas komen. Het is wat steeds meer bedrijven willen. Onderzoek het eens.
  • Het boek over jobcrafting is ‘Mooi Werk’ van Marc van Vuuren en Luc Dorenbosch. Een leuk boek over hoe je meer plezier krijgt in je werk, zonder op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Lees het eens!

Ik wens je veel succes en hoe boetseer jij je baan?

Je reactie is zeer welkom!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©Hilde Backus 2012

—-

Hoe is het met jou? Voel jij wellicht weinig of geen match met je functie of organisatie? Wil je onderzoeken wat mogelijk is om je baan te boetseren? Dan is het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. Je ontdekt je authentieke wensen, talenten en drijfveren en welke werkzaamheden en werkomgeving het beste bij je past. Zo kun je op weg naar plezier, vervulling en succes in je werk.
Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

—–

Het Coach Bureau, Wandelcoach Hilde Backus

‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’

Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl


Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau