Loes (31) studeerde communicatie aan de universiteit van Amsterdam. Na haar studie werkt ze bij een groot IT bedrijf als consultant communicatie. Een voor de hand liggende stap.

Maar ze vindt haar werk breed en vaag. Verandermanagement, ze ziet het binnen dit bedrijf. Dat spreekt haar aan. Ze is ambitieus. Ze wordt al snel projectmanager verandermanagement. Alleen voor talentvolle medewerkers weggelegd.


Loes en ik

Maar het pakt anders uit. Het gevoel onervaren te zijn gaat maar niet weg. Ze probeert thuis te raken in de IT, maar het is haar vak niet. Bovendien moet ze er altijd weer staan als manager.

Loes zet door en werkt keihard. Ze doet het goed en haar manager is tevreden. Maar een burn-out sluipt langzaam in haar.

De weg en zichzelf kwijt

Ze raakt zichzelf volledig kwijt: ze weet niet meer wat ze wil en wat ze voelt. Ook privé.
Ze herstelt met vallen en opstaan. In overleg keert ze terug in een lichtere functie: ondersteuner van de teammanager. Maar ze vindt dit werk vreselijk en ze sleept zich naar haar werk.

De natuur doet goed.

We wandelen. Het is niet verwonderlijk dat Loes koos voor een wandelcoach. Als ik vraag wat haar hielp te herstellen komt de natuur er veelvuldig in voor. Paardrijden, wandelen met de hond, tuinieren, veel licht.

Terwijl ze praat zie ik haar mimiek veranderen. Ze raakt opgetogen en lijkt eigenlijk goed te weten waar ze zich prettig bij voelt. Dat verbaast haar ook.

Droomdag

Als we verder doorpraten fantaseert ze over afwisselend werk met fijne collega’s en vooral veel denkwerk. Ze houdt van kwaliteit, diepgang en resultaten.

Doordat Loes haar gedachten, wensen en fantasie de vrije loop mag laten, ontdekt ze de concrete invulling. Nauwkeurig werk zoals het maken en samenstellen van enquêtes, vragenlijsten, onderzoek uitvoeren en bevindingen precies uitdenken, analyseren. In haar droombaan heeft ze contact met mensen maar ze is ook solistisch bezig. Ze richt haar aandacht volledig op nauwkeurige uitvoering van haar taken.

Ik kijk naar Loes. Ze tuurt in de verte. Ik zie haar denken.

Verkeerde conclusie

Als we haar wens afzetten tegen de werkelijkheid is het logisch dat Loes niet op haar plek zit. Haar huidige werk doet totaal geen beroep op haar capaciteiten. Ze kan haar ei niet kwijt.

Dit is een punt waarop veel mensen de verkeerde conclusie trekken. Ze zitten op de verkeerde plek maar verwijten zichzelf dat zij het niet goed doen! Dit gaat zelfs zo ver dat je de conclusie kunt trekken dat je dom bent en tekort schiet waardoor je je heel hard gaat aanpassen.

Onderzoek

Bij Loes valt het kwartje. ‘Ik ben niet gek, ik zit op de verkeerde plek!
Ik wil weg!’ Weggaan betekent voor Loes ook stoppen met vechten tegen een onmogelijke situatie.

Onderzoekswerk, daar wordt ze blij van.

‘Is er iemand die je een stapje verder kan helpen in de richting van onderzoekswerk?’ Haar gezicht klaart op: ‘mijn vorige manager!’

Ze spreekt af. Hij ziet haar zitten als onderzoeker en hij heeft nog een contacten voor haar. ‘Het geeft me vleugels om te merken dat iemand die erover kan oordelen, mij ziet zitten en vertrouwen in mij heeft in mijn gedroomde functie.’

Talentenscan

Loes begint er anders uit te zien. Ze heeft meer kleur op haar wangen en haar houding straalt zelfvertrouwen uit. ‘Ik heb het gevoel dat ik
het heft in eigen handen neem.’

De Talentenscan bevestigt haar wens: inhoudelijke specialist, expert, analytisch vermogen, ambitieus, inhoudelijk en zorgvuldig. Mooi!

Er op af

Nu ze haar koers duidelijk heeft gaat Loes er op af! Ze heeft goede gesprekken bij verschillende onderzoeksbureaus. Ze zijn ook enthousiast over haar. Ze bieden haar zelfs een stageplek aan. Ze denkt er over.

Loes voelt zich sterk. ‘Ik heb mijn talenten in beeld, ik weet wat ik wil en ben milder voor mezelf.

Maar mijn werk is…. verschrikkelijk!’ Ze kan er gelukkig bij lachen. Als een boer met kiespijn, dat wel.

Omslag

Zoals het vaak gaat wanneer je iets in beweging zet: je zet de volgende stappen bijna vanzelf.

Loes hoort over een opdracht voor een beroemde international, op een andere afdeling bij haar IT bedrijf. Ze informeert en ze wil het. Haar manager vindt haar daar niet geschikt voor. Maar Loes zet door. Ze komt door de zware selectie. Ze is berentrots.

Inmiddels werkt ze samen met projectmanagers om projectplanningen op en top van kwaliteit te maken. ‘Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het opzetten en monitoren van projectrapportages. Dat lijkt al een beetje op het nauwkeurige onderzoekswerk’

Loes heeft haar doel nog niet bereikt. Maar op eigen kracht lukte het haar om binnen het bedrijf een uitdagende opdracht met fijne collega’s te krijgen.

Straalt

Loes straalt en lacht. ‘Voor het eerst sinds tijden ga ik met plezier naar mijn werk en kom ik vrolijk thuis. Ik heb het ontzettend naar mijn zin en heb leuke internationale collega’s. Ik heb mijn zelfvertrouwen terug en bruis van de energie. Maar dat ik wegga bij dit bedrijf staat als een paal boven water!’

Loes weet wat ze wel en niet wil. Door haar grenzen te herkennen en erkennen stippelt ze haar eigen weg uit.

Tips om je eigen koers te vinden

  • Wandel, fiets in de natuur. Of tuinier. De natuur. Je leven verandert erdoor. De helderheid in je hoofd maakt dat je complexe besluiten nu wel kunt nemen.
  • Spreek mensen die vertrouwen in je hebben. Wie zijn het? De mensen waarbij jij je op je gemak voelt. Wat vinden zij dat jouw talenten zijn? Welk werk past volgens hen bij je?
  • Voel je je rot op je werk? Wat zou je in je werkomgeving, aan je collega’s, in de inhoud van je werk, aan je werktijden, werklocatie enz. willen veranderen? Neem de tijd om dit te bedenken en schrijf het op. Jouw wensen zijn het uitgangspunt voor nieuwe stappen.
  • Maak een stap. Praat bijvoorbeeld met iemand in jouw geliefde organisatie of met je gewenste werk. Doe het gewoon. Vandaag nog.
  • Lees Grijp je kans! Vind en benut nieuwe mogelijkheden van Jeff Gaspersz. Het brengt je op nieuwe ideeen en nodigt je uit in actie te komen.

Ik wens je veel succes. Ik stel je reactie op dit artikel zeer op prijs op mijn weblog.
Hartelijke groet,
Hilde Backus

06 170 66 750
©2012

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau