Hugo (38) studeerde fysische geografie. Hij werkte voor een ingenieursbureau en de afgelopen jaren als wetenschappelijk onderzoeker in Afrika. Daar bracht hij informatie in kaart over rivieren, landbouw, en gewassen.

Inmiddels is hij weer anderhalf jaar in Nederland met zijn vrouw en twee jonge kinderen. 

Hugo heeft zijn eigen bedrijf en doet zijn werk online voor Afrikaanse opdrachtgevers, maar dat verloopt met horten en stoten. Daarnaast doet hij promotieonderzoek aan de Universiteit van Wageningen. 

De verhuizing, de druk van zijn eigen bedrijf, het moeizame promotietraject en twee kleine kinderen; het levert hem drukte en ook veel stress op en het maakt hem onzeker.

Er moet iets veranderen. Maar wat? Hij gaat op stap met een wandelcoach om antwoord te vinden op zijn vragen.

Natuur is passie

We wandelen in Amelisweerd. Hij is hier in zijn element. De natuur is zijn passie. Dat is terug te zien in zijn werk.

Hij heeft veel aan zijn hoofd en daarom behoefte aan rust. Samenwerken met andere specialisten wil hij graag. Maar dan wel ieder zijn eigen specialisatie binnen een project. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid.

Waar gaat het project dan over?

Natuurlijk over de natuur! Geen twijfel mogelijk. Hugo formuleert zorgvuldig. Hij denkt er goed over na. Hij wil natuurbeleid vertalen van tekst naar beeldend materiaal: modellen, tabellen en kaartjes. Zo maakt hij theorie concreet en aantrekkelijk. Dat deed hij in Afrika gedeeltelijk ook.

Eendjes in Kromme Rijn – Pad in Amelisweerd

Waar kun je dit werk doen?

Er valt een stilte. Hij weet het eigenlijk niet. Ik noem enkele onderzoeksbureaus: het Louis Bolk Instituut, Alterra, TNO, CBS, Ecologica. Het spreekt hem aan.

De komende periode onderzoekt Hugo de voorgestelde instituten én hij wil het Afrikaanse netwerk opwarmen om meer opdrachten binnen te halen.

Uitslagen

Uit de beroepskeuzetest komt dat ambachtelijk werk bij hem past. Dat sluit aan bij het maken van kaartjes en tabellen. Werk dat aan bepaalde regels is verbonden. Een specialisatie.

De werkstijltest laat zien dat hij behoorlijk koppig is en resoluut uit de hoek kan komen. In samenwerkingsverband neemt hij snel de leiding en is hij zeer vasthoudend. Dat maakt hem sturend. Hugo moet lachen. Ja, dit herkent hij wel.

Hugo’ s sterke punten: hij is analytisch, feitelijk en slim. Hij verbindt verschillende informatie aan elkaar omdat hij logisch denkt. Hij heeft een vlijmscherpe geest. Hij is ook goed in organiseren. En Hugo is een echte planner die zorgvuldig te werk gaat. Een man die houdt van logica: cijfers en feiten, ontdekken van patronen in data. Daarbij gaat hij accuraat en behoedzaamheid te werk. Zijn inhoudelijke kennis zit in hydraulica, morfologie en landgebruik.

Bijzonder aan deze analyticus is dat hij ook communicatief sterk is. Hij maakt gemakkelijk contact, is persoonlijk en voert ‘gezellige’ gesprekken. Hij kan mensen met elkaar verbinden. Maar hij is dus zeker geen meegaande ja-knikker. Hij neemt zelf de besluiten.

Tuinderij Amelishof

Hoge eisen vertroebelen het beeld

Als ik Hugo weer zie, zit hij in een flinke dip. De netwerkmail die hij rondstuurde leverde geen reacties op. Hij solliciteerde en dat leverde niets op. Bovendien heeft de universiteit besloten dat ze hem niet willen laten promoveren. ‘Ik heb niet veel gedaan de afgelopen tijd.’ zegt hij somber.

We lopen langs tuinderij Amelishof en nemen door wat hij wel gedaan heeft. Niet veel gedaan? Goed beschouwd is Hugo met zoveel tegelijkertijd bezig dat hij bijna verzuipt in de dingen die hij doet!

Dat valt hem mee en lucht hem op. Hij komt in een andere mood nu hij ziet dat hij eigenlijk actief bezig. Hij kijkt om zich heen en ziet een ooievaar op zijn nest zitten. Leuk.

Hij realiseert zich dat hij vaker zegt dat hij niet veel doet terwijl hij in werkelijkheid heel veel doet. Hij stelt veel te hoge eisen en is streng en cynisch naar zichzelf.

Hoe kun je doen waar je goed in bent?

Ondertussen heeft hij wel van alles ontdekt. Kaarten en tabellen maken vindt hij écht leuk. Het is routinematig werk en hij houdt ervan terwijl je er toch hooggekwalificeerd voor moet zijn. Waar kan hij deze kaarten maken?

Hij denkt na. Een vroegere collega is voor zichzelf begonnen. Zij vindt het denkwerk leuk maar het tabellenwerk minder. Misschien kan hij haar dit werk uit handen nemen? En als zij daar behoefte aan heeft, dan zijn er meer die dit werk willen uitbesteden?

Het lijkt dat we naar een oplossing toe werken. Hugo kan ambachtelijk werk dat met natuur, water en milieu te maken heeft, uit handen nemen van consultants en adviseurs die liever met grote lijnen bezig zijn.

Splitsing, welke kant wil je op?

Businessmodel

Er ontstaat een interessant businessmodel en we maken een berekening. Hugo hoeft maar drie dagen per week te werken om voldoende te verdienen. De rest van de tijd kan hij met zijn kinderen bezig zijn, wat hij graag wil.

Het mooiste is dat er maar heel weinig mensen zijn in Nederland die zijn kennis hebben. 

Alles bij elkaar past deze manier van werken bij Hugo. Hij kan zijn sociale vaardigheid gebruiken bij het klantencontact en de besprekingen van zijn werk. Het eigenlijke werk doet hij alleen. Een mooie combinatie waarbij hij zijn talenten met elkaar verbindt.

Tijdens de laatste wandeling vertelt Hugo over zijn vorderingen. Hij heeft een gesprek gehad mijn zijn oud collega. Ze is enthousiast en denkt erover met hem te gaan werken.

In plaats van zijn promotie heeft hij nu bijna een artikel af voor de universiteit: betaald!

Er is meer rust en focus gekomen in zijn werk. Tijd en ruimte! Hugo krijgt weer vat op de verschillende facetten in zijn leven.

Kun je door zelfkritiek niet kiezen wat bij je past? Kijk eens naar deze tips.

  • Realiseer je dat de kritiek vooral van één kant komt. Die van jou. De werkelijkheid is dat anderen jou echt niet zo negatief zien als jij jezelf ziet.
  • Vraag anderen naar wat ze van je vinden. Wat zien ze als je talenten? Wat zien ze als je kracht? Waar ben je goed in? Wat is hun liefdevolle advies? Vraag het aan mensen die hartelijk zijn. Ze hoeven je niet goed te kennen. Mensen hebben snel een beeld van je sterkten.
  • Ben actief. Doe de dingen die je moet doen op weg naar je doel van duidelijkheid krijgen over je werkwensen.
  • Kijk naar je plezier: maak een onuitputtelijke lijst van dingen, groot en klein, wat je plezier geeft. Prioriteer de lijst. Wat is je top 3? Hoe kun je dit terug laten komen in je dagelijks leven? Bij Hugo was het natuur, kaarten maken en samenwerken.
  • Lees De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal en Sidra Stone, de bedenkers van Voice Dialogue. In dit boek ga je in gesprek met je innerlijke criticus als een van de stemmen die in je leeft.

Ik wens je veel succes bij het vinden wat bij je past. Je reactie op mijn artikel is welkom op mijn weblog.

Hartelijke groet,

Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau