Hoewel Klaas (53, foto) een prima carrière achter de rug heeft, is hij toch overal zo’n beetje ingerold. Hij was consultant en groeide door naar een partnerpositie binnen het consultancybureau. Zeven jaar geleden begon hij bij een gerenommeerd trainingsbureau met de bedoeling binnen het bedrijf een organisatieadviesbureau op te zetten. Deze plannen werden niet doorgezet vanwege de crisis. Het trainingsbureau wordt overgenomen, gereorganiseerd en alleen een kleine kern blijft. Voor Klaas betekent de overname zijn vertrek.

Klaas

Voor mij staat Klaas. Een boom van een man met een rustige uitstraling. De overname en gedwongen sanering hebben hem geraakt, maar niet van zijn stuk gebracht. En nu heeft hij zin in zijn zoektocht naar werk dat écht bij hem past. Zijn contract stopt over een paar maanden en hij wil uitzoeken of hij een baan moet zoeken of een eigen bedrijf zal beginnen. En wat moet hij dan gaan doen?

Zo gepassioneerd zijn: kan ik dat ook?

Klaas heeft behoefte aan rust en ruimte. Tijdens de wandeling in Amelisweerd geniet hij dan ook volop. Hij vertelt over ondernemers die beiden een eigen bedrijf hebben: een koffiebrander en een audiospecialist. Beiden zijn enorm gepassioneerd en kunnen enthousiast en aanstekelijk vertellen over hun vak. Klaas krijgt energie van mensen die zó gepassioneerd werken en hij vraagt zich af; kan ik dat ook?

Ons tempo tijdens de wandelingen ligt laag, precies zoals Klaas de tijd neemt om mijn vragen te overdenken: rustig en tactvol zoekt hij naar antwoorden.

We doen een natuuroefening waarin hij kijkt hoe hij wil werken. Klaas: ‘Iemand komt bij mij met een complex probleem. Hij ziet het niet meer. Ik stel de juiste vragen waardoor de ander tot rust kan komen. Ik ben geen rauwdouwer en kan goed pas op de plaats maken. Contact en verbinding zijn belangrijk.’

‘Waar gaat het om?’

Klaas staat stil. Zijn beide benen stevig op de grond en hij kijkt me met heldere ogen aan. ‘Het gaat om mijn passie en vakmanschap. Net als bij de ondernemers waarover ik vertelde. Mijn passie is leiderschap en het reduceren van complexiteit in organisaties. Zaken terugbrengen tot de kern en het doorvertalen naar concrete acties en gedrag.’

Netwerken

Tijdens de volgende wandeling vertelt hij dat zijn besluit om zijn eigen bedrijf te beginnen vaststaat. Hij is aan het netwerken geslagen met zijn ontdekking, iets wat bij een man als Klaas bijna vanzelf gaat. Hij is communicatief sterk en prettig gezelschap. Tijdens een informeel etentje ontmoet hij iemand die hem graag wil introduceren bij een bank voor een interim opdracht. Een paar dagen later ligt zijn cv al bij de bank. Mensen in zijn omgeving zien in hem ook een zelfstandig professional.

In de tussentijd doet hij het Talentenonderzoek. Klaas heeft de gave om mensen te zien precies zoals ze zijn. Daardoor is hij in staat relaties te verdiepen. Hij vindt het fijn ingewikkelde dingen te ontrafelen en kan complexe zaken terugbrengen tot eenvoud en overbrengen in helder taalgebruik. En hij is iemand die zich committeert aan zijn opdracht en die een betekenisvolle relatie aangaat met anderen.

Door de reacties op zijn netwerkactiviteiten krijgt Klaas vertrouwen om voldoende opdrachten te krijgen. Eigenlijk benadert hij nu klanten op dezelfde manier als dat hij het voorheen voor het trainingsbureau deed. Hij heeft alle nodige kwaliteiten in huis: naast een zachtmoedige uitstraling heeft hij óók natuurlijk overwicht. Hij is iemand die vertrouwen wekt en kennis van zaken heeft.

Wie wordt mijn klant?

Tijdens de derde wandeling specificeren we zijn doelgroep. Leiderschap en verandermanagement zijn zijn thema’s, maar het is veel te algemeen. ‘Wie wordt mijn klant?’

‘Vertel eens over jouw visie op leiderschap’ moedig ik hem aan. ‘Goede leiders zetten een proces in gang om de groep zelf de antwoorden op de problemen en vragen te laten vinden. Alles is al aanwezig in de groep. Managers hoeven de wijsheid niet in pacht te hebben maar kunnen een sfeer creëren waardoor mensen zelf naar voren komen; een sfeer die zorgt voor gemeenschappelijkheid in de groep.’

‘Wie heeft behoefte aan jouw specifieke visie?’ Klaas wrijft in zijn handen. ‘Er moet in ieder geval een flinke crisis zijn. Er moet wel wat aan de hand zijn! Als de urgentie of het belang niet groot genoeg is, is er geen motivatie in de groep.. Het management moet aan de slag willen. Daarnaast wil ik trajecten langere tijd begeleiden zodat ik kan meemaken dat er écht iets verandert en kan zien wat het oplevert.’ Klaas heeft er zin in.

Twijfel: moet ik niet iets grensverleggende doen met mijn eigen bedrijf?

En dan gebeurt het. De twijfel slaat toe. ‘Is dit niet te gemakkelijk? Kies ik niet voor de bekende en veilige weg? Moet ik niet iets grensverleggends doen?’

Deze twijfels zie ik vaak op momenten dat mensen keuzes maken. De gedachte dat je het ene uitsluit als je voor het andere kiest, kan frustrerend zijn. Ik vraag Klaas wat hij achter zich laat door te kiezen. Klaas vertelt over het literatuuronderzoek dat hij tijdens zijn studie deed. Hij vond het geweldig om zich er in te verdiepen. Moet hij niet zo iets gaan doen, vraagt hij zich af?

Ik opper een idee om de komende maanden de tijd te nemen om zijn eigen literatuuronderzoek te doen. Nu heeft hij de tijd, de rust en de ruimte. Daar heeft hij zin in. Hij leest boeken van De Caluwé, Weggeman, Quinn en Buckingham, boeken die helemaal passen bij zijn visie en zijn wezen. De boeken geven hem het gevoel dat alles samenvalt. Hij zit op het goede spoor.

Zijn niche

Nu alles stroomt, ziet Klaas zijn klanten helder voor zich. ‘Het thema van mijn bedrijf is leiderschap in veranderende organisaties. Organisaties die merken dat hun manier van oplossen niet meer werkt. Ze hebben al van alles achter de rug. Er is een reorganisatie geweest maar nu is de rek eruit. De mensen hebben geen fut meer en er heerst een negatieve sfeer. Denk aan slechte resultaten, ontevreden klanten, ruzie in het team. Een eenzame manager en een team dat baalt van de hele situatie.’

Ik kijk naar Klaas die dit beeld schetst en luister hoe hij rustig en vol vertrouwen verder vertelt.

‘In de verandering betrek ik mensen bij de beslissingen. Ik geef hen ruimte en verantwoordelijkheid om mee te denken en ik vraag wat zij zien. Mijn ervaring is dat mensen goede en creatieve ideeën hebben. Het geeft een groot draagvlak en echte betrokkenheid. Vertrouwen, daar draait het om. Ik zet mensen in beweging waardoor ze zelf invloed gaan uitoefenen op het proces en de uitkomst.’

Terwijl ik naar Klaas luister, zie ik een man vertellen over zijn grote passie. Hij is enthousiast, vol zelfvertrouwen en gepassioneerd. Precies waarnaar hij zocht.

Ik wens jou, lezer, succes met gepassioneerd leven en werken. Je reactie op dit artikel is welkom op mijn weblog.

Hartelijke groet,

Hilde Backus
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau