Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on okt 10, 2014 in Wandelcoachopleiding | 0 comments

Wandelcoach, je bent hard nodig!

Maria Dekker bezocht vrijdag 3 oktober het Wandelcoachfestival. Lees hoe ze de dag ervoer.

Goed van start

De zon schijnt, de temperatuur is zacht; een perfecte dag voor ‘s werelds eerste Wandelcoachfestival! Het landgoed raakt vol met vrouwen en mannen (!) die allemaal één ding gemeen hebben: liefde voor het wandelen en werken in en met de natuur.

Onder het genot van een gezonde lunch maken aanwezigen kennis met elkaar. Stil zitten is er van begin af aan niet bij; de kennisquiz vraagt om actie en drie op overwinning gerichte winnaressen worden beloond.

De sfeer zit er goed in, helemaal nadat Hilde een spannend avontuur deelt dat ze ooit beleefde in de natuur. ‘Nooit gedacht dat dat nou juist mijn werk zou worden’ zegt ze staande in haar feestelijke rode jurk (vandaag dus even geen gemakkelijke spijkerbroek met wandelschoenen).

Op onderzoek uit

We weten inmiddels dat (wandelen in) de natuur positieve effecten heeft op onze gezondheid, omdat het rust, ontspanning, ruimte en beweging biedt.

Uit recent onderzoek blijkt dat coachen in de natuur mildheid, acceptatie, zelfvertrouwen, ondernemingszin en bewustzijn brengt. Het is aan ons wandelcoaches om die waarde van de natuur (lees: de waarde van wandelcoaching) over te brengen op zo’n 1,4 miljoen mensen die er baat bij kunnen hebben. Inzichten en feiten uit wetenschappelijk onderzoek kunnen daarin ondersteunen.

Agnes van den Berg deelt dan ook de opmerkelijke resultaten van haar onderzoek, waaruit blijkt dat wandelcoaching een beduidend positief effect heeft op ontwikkeling, verandering en het welzijn van coachees.

Zo stijgt bijvoorbeeld de mate waarin werkplezier, bevlogenheid, zelfvertrouwen en tevredenheid worden ervaren. Het effect van coaching blijkt uiteraard niet alleen afhankelijk van het wandelen in een natuurlijke, groene omgeving; de motivatie en inzet van de coachee, het meegeven van huiswerkopdrachten, de deskundigheid van de coach en de relatie blijken belangrijke factoren die het succes van de coaching mede bepalen.

Ondanks de kleine onderzoeksgroep, de subjectieve zelfrapportage, een paar kritische vragen en het nodige vervolgonderzoek, maken de resultaten ons aan het glimlachen; het is duidelijk: wandelcoaches zijn nodig!

Laten we er met elkaar naar streven dat meer organisaties en landelijke zorgverzekeraars dit inzien, zodat een vruchtbare bodem ons ruimte biedt om te groeien.

Samen op weg

Behalve weten wat je te bieden hebt en weten wat je doelgroep wil, is het belangrijk je als wandelcoach te ontwikkelen. Er is -naast tijd om te genieten van verse taart, nieuwe contacten op te doen en informatie te ontvangen- daarom ook tijd om te leren.

Met de keuze uit een zestal workshops wordt het ons niet makkelijk gemaakt. Gelukkig zijn er twee rondes. Enthousiaste workshopleiders delen hun kennis en laten ons diverse buitenwerkvormen en leerervaringen ervaren.

Tijdens de ‘Bomenles’ van Norbert, de enige wandelcoachende boswachter in Nederland, leerde je meer over verschillende soorten bomen en hoe je deze eventueel in kunt zetten tijdens wandelingen. Marieke las speciaal voor dit festival zeven(!) wandelcoachboeken. Ze deelde haar kennis en tips; boekenwurmen kunnen dus weer even vooruit.

Als je effectief om wil gaan met je eigen vooroordelen over coachees én er zeker van wilde zijn dat je lachspieren ook even getraind werden, dan zat je goed bij Remco’s workshop. We vinden het over het algemeen lastig om over marketing en geld te praten, maar geef toe: ook bij ons moet er brood op de plank! Hilde weet als geen ander hoe je, door dicht bij jezelf te blijven, ondernemend aan te pakken en focus aan te brengen, natuurlijk werk kan maken van het wandelcoachen.

Tijdens de workshop ‘Talent in het groen’ wist Marjolein met haar variatie op het Kernkwadrant van Daniel Ofman deelnemers te confronteren. Ergernissen die iets blijken te zeggen over waar je eigenlijk behoefte aan hebt en waar je goed in bent worden gedeeld terwijl de groep heerlijk in de zon staat. Waar sommigen een goed beeld hebben van hun eigen ‘Oh no!’, ‘Yes!’, ‘Oeps!’ en ‘Ahaa!’, starten anderen ter plekke hun zoek- en ontdekkingstocht.

Tineke neemt ons mee het bos in, waar we aan de hand van een werkvorm gezamenlijk ontdekken hoe belangrijk het is in een team elkaars kwaliteiten te (h)erkennen en te benutten. ‘Wat je ook doet, bij het wandelcoachen van teams houd je doel voor ogen’, benadrukt de ervaren teamcoach.            

Terug naar huis

Zelfs na twee workshoprondes en een lange luisteren-naar-onderzoeksbevindingen-zit (oké, luisteren is niet moeilijk voor coaches, maar lang zitten kan nogal onwennig voelen voor coaches die het liefst in beweging zijn…) bruist iedereen van de energie. Workshopervaringen worden uitgewisseld, de deelnemers aan het eerste Wandelcoachfestival worden vereeuwigd en al borrelend praat iedereen gezellig na.

Degenen die er geen genoeg van kunnen krijgen staan nieuwsgierig rond de boekentafel te neuzen in literatuur die de moderne, professionele wandelcoach weer verder kan brengen.

Langzaamaan keert de rust terug op het landgoed, ruimen cateringmedewerkers lege wijnglazen op en kletsen drie, moe maar voldane, vrouwen buiten na over het geslaagde festival dat ze samen hebben georganiseerd.

Zulke inspirerende buitendagen zouden er meer moeten zijn.  

Maria Dekker

Heleen Hoogendam: Het was een geweldig leuke dag, feestelijk, mooi weer en leuke mensen. Ik heb contacten gelegd voor mogelijke samenwerking en ook nog 6 boekjes verkocht.
Nu weer aan de slag met mijn aanbod, kom steeds een stapje verder.

Yura Boerma: Het ontmoeten van al die gelijkgestemde mensen was super inspirerend: hetzelfde doen, een gedeelde passie en toch op je eigen manier.
De afwisseling van het binnen én buiten zijn was ook fijn.
De workshops werkten bij mij ook heel goed.
Eerst bij Hilde over ‘Natuurlijk geld’: daar heb ik besloten om mezelf nog meer te laten zien, zichtbaar maken – ze kiezen tenslotte voor mij.
Bij de Bomenles vond ik een prachtige dode boom vol paddenstoelen. Volgens Norbert ruimden die paddenstoelen de boom op, een mooie metafoor voor mij als coach: ik ruim piekerhoofden op die vol problemen en lastige keuzes zitten.
Ik zie het al helemaal doorvertaald naar mijn aanbod 😉
Komende weken ga ik er mee aan de slag.

Marian Lubbers: Het was hartverwarmend afgelopen vrijdag. Bruisende sfeer, echt super! Ik heb genoten. Ook heel fijn om nieuwe mensen te ontmoeten dankzij de kwis en wat een leuke collega’s!

Mayke Bergmans: Dank voor deze dag. Bij thuiskomst heb ik de stormparaplu uitgepakt, hij is prachtig!

Aat van der Harst: Mooi Wandelcoachfestival op landgoed Rhijnauwen. Wetenschappelijk onderzoek naar wandelcoaching door Agnes van den Berg (Universiteit Groningen) werd er gepresenteerd. Bevestiging van mijn eigen ervaring met coaching in beweging: Wandelcoaching leidt tot meer zelfvertrouwen, meer plezier in werk, minder stress, meer tevredenheid met het leven. Het gevoel van vrijheid en ruimte, de buitenlucht en de beweging spelen daarbij een grote rol. Boeiende middag, goed georganiseerd door collega Hilde.

Dank Maria, voor je mooie en heldere verslag.

Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
0617066750
©2014 Het Coach Bureau

Wandelcoach worden?

Doe mee aan de workshop ‘Ontdek het vak van Wandelcoach’ op het landgoed Amelisweerd in Bunnik.

Het beroep van Wandelcoach maakt een groeispurt door. Op alle niveaus in de samenleving dringt het door dat de natuur van enorme betekenis is voor onze fysieke en mentale gezondheid. We knappen op van wandelen in de natuur!

Wandelcoaching werkt!

Op het Wandelcoachfestival presenteerde Agnes van den Berg de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van wandelcoaching, zie het bovenstaande verslag.

Aangetoond is nu dat toeneemt:

  • Plezier in werk
  • Bevlogenheid
  • Zelfvertrouwen
  • Acceptatie en mildheid
  • Tevredenheid met het leven in het algemeen
  • Stress en burnoutgevoelens nemen af.

Onze wandelcoaching is gewaardeerd door de onderzoeksgroep met een 8,7! Daar zijn we erg blij mee.

Is het iets voor jou? Zou je professioneel Wandelcoach willen worden?

  • Wil je (al langer) Wandelcoach worden maar weet je niet hoe je het aan moet pakken?
  • Ben je al coach of hulpverlener maar lukt het soms niet om de gewenste resultaten te bereiken bij je klanten? Wil je dit leren en hoe je de natuur hierbij kunt inzetten?
  • Houd je van de natuur en van wandelen en wil je mensen op een positieve, effectieve en resultaatgerichte manier coachen naar succes, voldoening en plezier in hun leven?
  • Wil je hierbij leren hoe je een vliegende start kunt maken met een professioneel en goedlopend Wandelcoachbedrijf?

Meld je dan aan voor de workshop ‘Ontdek het vak van Wandelcoach’. Welkom!

 

Download gratis de 3 Onmisbare Wandelstappen!

Wil je vandaag al aan de wandel op weg naar jou als Professionele, unieke en succesvolle Wandelcoach? Meld je aan voor de tweewekelijks Wandelcoachnieuwsbrief die op dinsdagen verschijnt en ontvang de 3 Onmisbare Wandelstappen.

Veel wandelplezier!

Ik zie er naar uit je te ontmoeten. Je bent van harte welkom!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
mail@coachbureau.nl
06 170 66 750

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.