Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Boeiende Boeken, Geef je Tip en Win er een!

boeken_w

Wie wonnen de verjaardags-boeken?

In mijn vorige nieuwsbrief nam ik het jaar door en vertelde ik over mijn besluit om eenvoudiger te leven. Ik vroeg naar jouw besluit in 2016 en ontving veel inspirerende mails. Dank. Een kleine bloemlezing ter inspiratie (om jouw waarden te volgen in 2017).
Onderaan de boekenwinnaars van mijn verjaardagstraktatie.

Ik ben het afgelopen jaar bezig geweest met een Levensplan-traject, omdat ik eigenlijk al jaren twijfels heb bij mijn werk en het nu hoog tijd vond om in actie te komen.
Het heeft me heel goed gedaan om met deze ontdekkingsreis bezig te zijn en eens rustig de tijd de nemen om stil te staan bij wat ik nu echt wil en welke stappen ik kan nemen om dit te bereiken. Een stap die ik ga zetten is dat ik eind januari 2017 begin met een opleiding Leefstijlcoach. Deze opleiding richt zich op het coachen van mensen naar een gezonde leefstijl, met aandacht voor beweging, voeding, ontspanning en slaap. Dat past helemaal bij me en ik kijk er dan ook naar uit om met de opleiding te beginnen. Het lijkt me geweldig om dit straks te combineren met het wandelcoachen en een wandelende leefstijlcoach te worden. Daar heb ik ontzettend veel zin in!

Ik ben goed voor mezelf gaan zorgen en daar voel ik me echt goed bij. Hoe? Door lekker en gezond te koken; ik probeer steeds vaker allerlei recepten uit kookboeken en ik vind het nog leuk ook. Door regelmatig te sporten; ik heb een vrouwensportschool ontdekt waar ik met plezier naar toe ga en waar een fijne, gemoedelijke sfeer hangt. Door tijd door te brengen met manlief, familie en vrienden. Door op te ruimen; ik heb veel spullen om me heen verzameld in de loop der jaren (boeken, tijdschriften, cd’s etc.) en ik merk dat ik behoefte heb aan meer rust en ruimte. Door te reizen; genieten van weekendjes weg en wat verdere reizen. En natuurlijk, door te wandelen; dat doet me altijd goed!

Ik heb dit jaar de beslissing genomen om voor een jaar één dag onbetaald verlof op te nemen. Ik werk nu 3 dagen in loondienst en werk op donderdag en vrijdag voor mezelf om mijn coachbedrijf van de grond te krijgen. Dit bevalt erg goed en mijn werk in loondienst wordt veel minder belangrijk.

Voor mij stond 2016 in het teken van ‘creëer je mooiste leven’. Na het overlijden van een goede vriendin nam ik het besluit goed voor mezelf te gaan zorgen en te onderzoeken wat mijn kennis, vaardigheden, talenten, sterke punten, kernwaarden en mijn passies zijn. Dat maakt het leven een stuk mooier en makkelijker. Ik schreef mijzelf in voor de Wandelcoach Opleiding; het beste besluit ooit! Dit past me als een warme jas. En ik groei! Niet alleen zakelijk maar ook privé. Steeds meer lukt het mij om een afweging te maken die goed voelt voor mij! Wat een prachtig resultaat voor 2016!

Het is goed dat het in 10 zinnen moet, anders schrijf ik een boek vol. Voor mij is de belangrijkste verandering, dat ik dichter bij mezelf ben (terug)gekomen. Maar hoe doe je dat dan, dicht bij jezelf blijven, je hart volgen? Dit jaar heb ik het leren voelen én gevoeld hóe dat moet voelen, daarbij was jouw coaching de ontbrekende sleutel. Wat ik kwijt was heb ik weer gevonden (zelfvertrouwen), waar ik blij van werd ben ik weer gaan doen. En nu ik mijn missie weet, wordt het steeds makkelijker. Makkelijker om niet meer te pleasen, om de dingen zo te doen dat ik me er goed bij voel, eenvoudiger, spaarzaam leven voor een nieuw leven .
Ik ben er nog niet, maar ik weet mijn weg en dat voelt goed!

Wat heerlijk dat je ook het fietsen waardeert en geen overbodige spullen meer hoeft! Ik ben al jaren aan  het opruimen…..en weg geven…enz. geeft heel veel rust.

Het afgelopen jaar was ik aan het herstellen van een burnout. Een pittige periode. Intussen werk ik weer al mijn uren, maar heb ze niet meer verdeeld over vijf dagen zoals voorheen, maar over vier dagen. Ik heb nu echt een dag in de week voor mezelf gereserveerd.

Ik ga 2016 met grote dankbaarheid afsluiten en ben trots op mijzelf waar ik nu sta!
Er zijn zoveel mooie momenten geweest en prachtige ontmoetingen hebben plaatsgevonden.
Veel geleerd, genoten en nog veel meer. En bovenal heb ik gedaan wat bij mij past en ben trouw gebleven aan mezelf en waar ik in geloof. Mijn bedrijf is aan het groeien! Ik heb mogen ervaren dat de stiltewandelingen goed lopen en op de valreep van 2016 kan ik starten met een klant.. Hoe mooi is dat! Dus, ik wandel met veel plezier en vertrouwen 2017 tegemoet. Met het roodborstje aan mijn zijde. Zij is er altijd! Geweldig!

Wat mij dit jaar ten goede kwam was tijd, de tijd nemen voor dat wat ik wil.
Ik ben bezig een wandelcoachpraktijk op te zetten en heb besloten dit in principe alleen en zelf te doen. Na jarenlang in de gezondheidszorg te hebben gewerkt in teamverband en altijd in relatie tot anderen, is mijn behoefte groot om zelfstandig alle besluiten te nemen.
Heel langzaam komt er iets moois tot stand, het gaat vooruit. Ik heb besloten deze tijd te nemen (dat dit kennelijk mijn manier) en ik vertrouw steeds meer dat ik zelf de dingen kan realiseren die ik wil doen!

Dat is wat voor mij het leven zo kleurrijk en intens maakt: soms op de top van een berg staan en soms ook de struggle van het klimmen voelen. Uitgeput en twijfelend of je het vol houdt. En gelijkertijd het pad van het verlangen blijven voeden.

De wijze les die ik dit jaar heb geleerd bij het opstarten van mijn bedrijf: niet alles meteen perfect willen doen. De tijd nemen om te ontdekken. De belangrijkste keuze die ik dit jaar heb gemaakt: écht gaan voor wat het beste bij mij past, en de oude routine van oude werkzaamheden loslaten. Met hulp van mijn marketing coach Anneke Dekkers ben ik begonnen om mijn aanbod beter te toetsen met de doelgroep en vooral ook met mezelf. Resultaat? Ik ga me nu richten op het begeleiden van mensen bij het schrijven/vastleggen van hun persoonlijke verhalen, bij voorkeur doe ik dat wandelend. Ook met mijn wandelcoachbureau blijf ik bezig, maar op een andere manier: ik ga vooral schrijven over ontspannen en wandelen in de natuur. Daarnaast bied ik een simpel aanbod van pitstopwandelingen aan. Alles bij elkaar voelt dit veel beter. En wat leuk is: ik heb twee opdrachten voor verhalenboeken en een eerste wandelcoachklant, waarmee ik volgende week een eerste wandeling ga maken. Kortom: een goed gevoel over 2016 met de keuzes die ik heb gemaakt.

Ik ben me gaan verbreden. Naast coachen in de natuur ben ik ook mannen en jongens gaan coachen en mannen vuurcirkels, adem- en ayahuasca therapie en communicatie trainingen gaan geven in bedrijven. Dit alles in het thema balans hoofd-hart en de kracht van kwetsbaarheid. Dit alles in een natuurlijke flow.

Ook ik heb dit jaar een belangrijke keuze gemaakt. Ik heb na 18 jaar mijn baan in het onderwijs opgezegd en probeer nu een eigen praktijk voor onderwijs-, leer- en opvoedingsbegeleiding van de grond te krijgen. De paar uur die ik nu werk, geven me zo’n voldoening en energie, dat ik zeker weet dat ik de juiste keuze heb gemaakt!

Dit jaar maakte ik de beslissing om de grote sprong te wagen. Om beroepsmatig datgene te kiezen waar ik echt warm van wordt, namelijk psychologisch werken in de natuur met kinderen. Zo kwam ik bij jou en jouw opleiding terecht. Hartelijk bedankt om me te inspireren bij de uitwerking van mijn idee.

Ik heb in 2016 besloten om wandelcoach te worden!

Ik ben deze week op sollicitatiegesprek geweest voor de functie van welzijnscoach. Daaronder valt ook de natuurbeleving. En raad eens wat: ze bieden mij een contract voor 3 jaar van 16 uur. Hierdoor kan ik waarschijnlijk uit de uitkering.

Het afgelopen jaar ben ik gaan inzien, dat ik te weinig tijd voor mezelf in gepland heb. Met dat thema ben ik aan de gang gegaan. Allereerst heb ik een korte mediatiecursus gevolgd in de Moestuin van Amelishof. Verder probeer ik nu minstens 3 keer per week wandelend in het bos tot mezelf te komen (ademhaling, de stappen volgen, het seizoen ervaren).
Dit werkt heel heilzaam voor me: Van altijd Moeten naar Heilig Zijn.

Ik heb dit jaar, na een ernstige ziekte van mijn vrouw, besloten dat het roer omgaat. Ik word wandelcoach, ik ga minder werken én ik ga mindful- en blotevoeten wandelingen organiseren. Alleen al door dit besluit zit ik weer vol energie. 2017 wordt een bijzonder jaar!!

2016 heeft mij veel gebracht. Ik heb de keuze gemaakt om mijn baan op te zeggen en te ontdekken waar mijn passie echt ligt. En dit is gelukt. Met de combinatie van consultancy & coaching zit ik in mijn kracht en ben ik in balans, zakelijk en privé. Ik geniet veel meer in het nu, en geniet van de reis naar mijn droom. Ook op momenten dat het soms lastiger is. Gewoon omdat ik het echt wil! Ik kijk uit naar 2017 waar ik Buitengewoon echt op de kaart ga zetten.

Wat heb ik veranderd het afgelopen jaar? Als gevolg van het krijgen van mijn droombaan, zit ik nu wel veel meer in de auto. En daar word ik heel erg lui van! Dus daar wilde ik wel wat mee doen. Nu parkeer ik mijn auto wat verder weg, zodat ik alvast een stukje heb gelopen voordat ik op kantoor ben. Ik pak dan de trap naar de 4e verdieping, i.p.v. de lift. En ik ben aan het lunchwandelen. Niet slenteren, maar lekker doorstappen. ’s Avonds en in het weekend pak ik de fiets (i.p.v. de auto) naar de sportschool en mijn andere afspraken. Het lijkt misschien niet veel, maar het helpt me zeker om me energieker te voelen.

Wie ontvingen de boeken:
Elselies N, De Creatiespiraal van Marinus Knoope
Ida W, Geef jezelf Stilte van Saskia de Jong
Irene ten D, Minder perfect, meer effect van Simone Janson
Karin de H, Wandel je Wijzer
Maaike O, Go East van Stine Jensen
Anique van der K, Notebook Passion
Metje de V, Notebook Dream
Silvia T, Notebook Care

Met dank aan www.mylovelynotebooks.nl voor het weggeven van 2 notebooks.


Deze Maand: Wie wint bioscoopkaartjes voor ‘Out of Nature’?

De vorige keer vroegen wat jou van binnenuit motiveert in het artikel ‘Intrinsieke motivatie: Hoe ontdek je wat je ècht wilt?’. Daarin vind je al 9 stappen. En welke stap hielp jou?

Dank voor je persoonlijke reacties. Je leest ze onder het artikel.

screenshot

Wie wint de bioscoopkaartjes voor de film ‘Out of Nature’?

 • Rineke K, uit Utrecht voor haar moedige besluit en de tijd die ze nam om haar wezenlijke keuze te maken.

Rineke ontvangt de bioscoopbonnen deze week. Veel kijk- en wandelplezier!

Iedereen dank voor persoonlijke reacties.


De nieuwe vraag gaat over ‘Onzekerheid? Wees mild’ en wat we van jou kunnen leren.

Vraag: Hoe lukte het jou om met onzekerheid om te gaan? Welke tip heb je?

Beschrijf je ervaring en tip onder in het reactieveld van Onzekerheid? Wees mild voor 15 december 2015 en win geen Boek!

Dank alvast voor je reactie!

Ik wens je mildheid en zachtheid in het omgaan met onzekerheid.

En mooie wandelingen!

Hartelijke groet,

Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
0617066750


Wie hebben ‘Omarm je Emoties’ boek gewonnen?

De vorige keer vroegen we jouw ervaring ‘Hoe ga jij met heftige emoties om?’

Dank voor de vele persoonlijke reacties. Lees ze allemaal onder dit artikel Omarm je emoties.

omarm je emoties

Wie winnen het boek?

 • Paul C, voor rustig ademhalen en helder kijken naar de angst
 • Harmien H, voor de personificatie van angst en hem dan omarmen.

Je ontvangt het boek deze week in je brievenbus! Veel wandel- en leesplezier!

Iedereen dank voor persoonlijke reacties.


Wie hebben mijn wandelcoach-boek gewonnen?

De vorige keer vroegen we jouw ervaring ‘Wanneer liep jij je zorgen uit je lijf?’

Dank voor de persoonlijke reacties. Lees ze onder dit artikelLoop je zorgen uit je lijf’. Vijf mensen winnen mijn wandelcoach-boek ‘Op weg naar plezier in je werk’

Wie winnen het boek?

 • Miranda van E, voor hoe zij toch tot mediteren komt ondanks onrust.
 • Mieke M, voor haar nachtelijke buiten-moment
 • Evelijn in het V, voor de meditatie-app waarmee je verbonden bent met anderen over de hele wereld, die mediteren.
 • Sas W, voor meditatie als innerlijke douche.

Je ontvangt het boek deze week in je brievenbus. Veel plezier!

Iedereen dank voor inspirerende tips.

 


Wie hebben het boek Mediatief Wandelen gewonnen?

De vorige keer vroegen we jouw tip om rust en/of meditatie in de dag te bouwen? 30 tips mooie en bruikbare tips ontvingen we. Veel dank! Lees ze onder dit artikel Wandelingen als Meditatie.

Het was niet eenvoudig kiezen tussen al die waardevolle tips maar vier mensen winnen het boek Meditatief Wandelen van Thich Nhat Hanh met 5 geleide meditaties op CD.

meditatief wandelen

Wie winnen het boek?

 • Miranda van E, voor hoe zij toch tot mediteren komt ondanks onrust.
 • Mieke M, voor haar nachtelijke buiten-moment
 • Evelijn in het V, voor de meditatie-app waarmee je verbonden bent met anderen over de hele wereld, die mediteren.
 • Sas W, voor meditatie als innerlijke douche.

Je ontvangt het boek deze week in je brievenbus. Veel plezier!
Iedereen dank voor inspirerende tips.

 


Wie hebben het boek ‘Een zaak van Fans’ gewonnen?

Het praktische, verhalende boek waarmee je je bedrijf meteen op de kaart zet, ‘Een zaak van Fans’ van Ellen de Lange-Ros.

een zaak van fans

In ‘Eigen bedrijf starten? 25 Ideeën en Tips’ vroegen we jouw aanvullende tip. Dank allemaal. Je vindt hieronder de tips en de 2 winnaars.

 • Je zult succes krijgen als je anderen helpt bij dat wat ze verdienen en nodig hebben!
  Femke
 • Mijn tip: online marketing en fb zijn hot en bieden kansen, maar vergeet ook het ouderwetse netwerken niet. Zoek contact met ondernemers in jouw regio en bezoek netwerkbijeenkomsten waar ook starters komen. Je kunt waardevolle informatie en tips uitwisselen en het is goed voor je zelfvertrouwen als je ziet dat andere ondernemers, in welke bedrijfstak dan ook, net zo zoekend zijn als jij!
  Anita 
 • Mijn tip is: maak voor je start een ondernemersplan met daarin een financieel plan. (Ook als je geen lening nodig hebt) Leg jou plan eens voor aan neutrale professionals en mensen die jou goed kennen. (Vrienden, boekhouder, concurrent/collega, student economie etc.) Toets hiermee de haalbaarheid, schaaf je plan bij, blijf wel bij jezelf maar wees realistisch. Met jou plan krijg je inzicht in wat je te doen staat, zet je een koers uit en heb je houvast voor het moment je dat even niet meer hebt. Je weet vast waar je het voor doet, maar met je plan weet je ook hoe het ‘moet’.
  Joshua
   
 • Start niet uit wanhoop, als laatste (financiële) redmiddel, want dit is gedoemd om te mislukken.
  Aniek
 • Verzamel drie hele goeie fans om je heen! DRie mensen uit je familie, vriendenkring of zakelijke relaties, die hoe dan ook, altijd jouw fan zijn, onvoorwaardelijk en door dik en dun, en dit ook steeds weer zeggen: Ik ben jouw fan!Deze positieve energie werkt niet alleen stimulerend en bemoedigend, maar maakt ook dat je goed leert vallen en nog beter leert opstaan! Want ook dan staan er nog steeds drie fans!
  Simone
   

Anita en Joshua winnen het boek. Gefeliciteerd. Ellen stuurt het vlot op. Veel lees- en werkplezier!

Hartelijke groet,

Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl


Wie won het Boek Gelukkig voor de Klas?

Een toegankelijk boek waar je als docent al blij van wordt is Gelukkig voor de Klas van Jacqueline Boerefijn.

gelukkig voor de klas

3 Anti-Werdruk-Tips voor in het onderwijs

 • Mijn tip is: je eigen grenzen onderzoeken a.v. het werk, de ouders en leerlingen en de thuissituatie) en vervolgens deze aan te geven en te bewaken. En daarnaast vooral blijven communiceren thuis, met collega’s en schoolleiding. Ooit heb ik gewerkt als invalkracht (3 dagen per week in wisselende groepen) op een speciale school. Mijn “fout” was dat ik thuis en op school, alles goed wilde doen (een nieuwe relatie met kinderen, verhuizing, zorg voor ouders), te weinig tijd voor mezelf nam, niet praatte over het feit dat het eigenlijk teveel voor mij was en dat het beroep op zich eigenlijk niet bij mij paste. Mijn lichaam gaf aan dat ik hier niet mee door kon gaan en ben er daarom ook mee gestopt. Nu vele jaren later ben ik een wandelende stresscoach na een wandelcoachtraject bij Tineke Franssen.
  Adelheid 
 • Belangrijkste tip tegen stress voor mij is: focussen op wat er voor je ligt op dit moment. Je kunt niet alles tegelijk, je kunt niet aan alles tegelijk denken. Sommige dingen lossen zichzelf op, andere hebben nu op dit moment aandacht nodig. Daarin het onderscheid kunnen maken is de sleutel. Voor mij werkt daarin structuur en overzicht. Dus een goed bijgehouden agenda met daarin alle bijzonderheden en aandachtspuntjes van elke afspraak. Op vaste momenten even een pas op de plaats om te kijken of de koers nog steeds goed uitgestippeld is. En vooral in de actie zelf niet vast vooruitkijken naar de volgende 5 puntjes. Die lijn heb je vooraf al bedacht. En uiteraard momenten van ontspanning en ontlading. Lao Tse zei: ‘Heb je haast? Ga dan zitten.’ Ik zou toevoegen: ‘Heb je veel haast? Ga dan liggen.’
  Milou 
 • Heel herkenbaar wat je schrijft in Nergens is de werkdruk zo hoog, nergens zoveel burn out. Ik ben dus een van die docenten die met een burn-out thuis kwam te zitten. Wat je kunt doen?
  • Je grenzen aangeven, zeggen dat je te veel werk hebt en dat je het binnen de uren die je hebt niet voor elkaar krijgt. Om dit te onderbouwen zul je iets moeten doen waardoor je duidelijk kan maken waar jouw tijd in gaat zitten.
  • Registreer je werkuren. Dus echt alles, van mail lezen tot gesprekjes met leerlingen, telefoontjes met ouders etc. Dit zal best en hele klus zijn, want je gaat tegen de stroom in zwemmen.
  • Werk niet in het weekend. Spreek met jezelf af wanneer je ‘s avonds thuis werkt.
  • Plan tijd voor sporten, tijd voor je relaties, doe dingen die je belangrijk vindt.
  • Laat je adviseren door mensen die ervaren zijn op het gebied van werkdruk en hoe je dit structureel in de gaten te kunnen houden.
  • Wees duidelijk naar de directie en geef zo snel mogelijk aan waar het punt zit en vooral waarom.
  • Wordt lid van de AOB. Zorg dat je weet wat je rechten zijn, schakel eventueel een juridische adviseur in.
   Jurjen 
 • Het is belangrijk om doelen te stellen! Wat wil je bereiken in een les bijvoorbeeld. Door je te focussen op het doel kun je gerichter aan de slag en ik kortere tijd grotere stappen maken. Daarnaast is het fijn om voor jezelf op een rijtje te hebben waar je grens ligt. Je kunt niet alles doen voor je leerling wat je graag zou willen bijvoorbeeld. Vraag je af wat binnen je mogelijkheden ligt, en vanaf wanneer schakel ik hulp in van bijvoorbeeld het zorgteam. Ben hier ook duidelijk in naar ouders/leerling.
  Suzan

Suzan wint het boek. Je ontvangt het vlot in je brievenbus!

Hartelijke dank voor jullie goede, en meerdere tips in één. Suzan wint Gelukkig voor de Klas van Jacqueline Boerefijn. Veel lees- en werkplezier!

Hartelijke groet,

Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 170 66 750


 

Wie wonnen het Boekje voor Angsthazen?

Boekje voor Angsthazen van Guus Martens.

angsthazen

 

Dank

Dank voor de vele persoonlijke tips om om te gaan met faalangst. Ik selecteerde 3 tips. Je leest ze hieronder. De tipgevers ontvangen Het boekje voor Angsthazen van Guus Martens.

De winnende Anti-Faalangst Tips

 • Faalangst is erg vermoeiend en leidt tot negatieve gedachte op negatieve gedachte ….tot het verlammend werkt. En dat is niet je bedoeling. Dat zou pas stom zijn. Niet voluit laten zien wat je kunt en waard bent! Ga de confrontatie aan! En je zult altijd merken dat het meevalt. Altijd? Ja echt! Zelfs als je er achteraf niet blij van wordt valt het mee omdat het er na een bepaalde tijd niet meer toe doet. De kans van morgen is immers wat telt. En wat ook goed is om te onthouden: een ander is niet zo streng voor jou als jijzelf!
  Blijf dicht bij jezelf met wat je kiest te doen- en ga de confrontatie aan!
  Diana
 • Grappig, eigenlijk vind ik het super eng om mijn tip hier neer te zetten. Liever mail ik, dan kan niet iedereen zien wat voor rare tips ik geef :).
  Wat mij altijd helpt is de regel: NIVEA. Niet Invullen Voor Een Ander.
  Je weet niet wat anderen denken. Ik kan wel denken dat ze me raar/irritant vinden, maar je weet niet of dat wel klopt. Dus zolang mensen niets zeggen, probeer ik er van uit te gaan, dat ze me aardig vinden.
  Ook een bekende regel die helpt: People who matter don’t mind, and people who mind don’t matter.
  Verder probeer ik altijd te praten met iemand die ik vertrouw als ik last heb van faalangst. Iemand die me even een paar tips geeft, die je moed inspreekt en het duwtje in je rug geeft wat je nodig hebt.
  En tenslotte: Durf te doen. Het is een overwinning als je iets doet, wat je eigenlijk niet durft. ‘Die zichzelf overwint (of zijn angst om iets te doen) is sterker dan die een stad inneemt.
  Maaike
 • Hetgeen mij vooral heeft geholpen is het leren omgaan met lichamelijke spanningen. Door yoga, meditatie of simpele ontspanningsoefeningen voorkom je dat faalangst de bovenhand neemt of in paniek omslaat. Het vergt wel wat inspanning om deze technieken te leren en je bent er best ook regelmatig (dagelijks) mee bezig, maar dan heb je ze ook ‘altijd bij je’ en kan je er op elk moment mee aan de slag! Voorts helpt het om haalbare doelen te stellen en je succes(sen) te visualiseren in plaats van in doemscenario’s te denken.
  Sara

Hartelijke dank voor jullie goede, en meerdere tips in één. Jullie winnen het Boekje voor Angsthazen van Guus Martens. Je vindt het vlot in je brievenbus!
Veel leesplezier!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 170 66 750

Hartelijke groet,
Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 17066750


Wie hebben Boek ‘Nooit meer Burn Out’ gewonnen?

Dank

Dank voor de persoonlijke, soms ontroerende tips ter voorkoming en herstel van burn out. 20 mensen reageerden! Superleuk.
Je leest alle tips hieronder. 3 mensen ontvangen het boek Nooit meer Burn Out van Anita Roelands. De tips zijn goed bruikbaar, het was niet eenvoudig om de winnaars te kiezen. Lees de tips hieronder. En de winnaars daaronder.

nooit meer burn out

De Anti-Burn Out Tips

 • Ik ben partner van iemand met (een hele flinke) burn out.
  Wat ik geleerd heb is dit:
  Leer naar je lichaam te luisteren en gedraag je ernaar.
  Stop met het koesteren van verwachtingen, leef van dag naar dag.
  Schakel daartoe de hulp in die jij nodig hebt:
  Dat betekent vaak: met een psycholoog praten, mediteren (bv mindfulness), veel zelfcompassie, misschien op een dag met een ergotherapeut werken, je omgeving vragen dingen voor je te doen die jij niet kan.
  Mijn ervaring is dat de goedbedoelde tips de verantwoordelijke burnouter te snel weer in de oplossingen- en doestand zet. Het bevordert ook het gevoel van falen en schaamte als het niet lukt.
  Zo, dat waren mijn tips.
  Anneke
 • Zoek hulp op meerdere gebieden: psycholoog (voor het versterken van helpende gedachten in je hoofd), psychosomatisch fysiotherapeut (om weer terug te komen in je lijf), mindfulness (om je adem weer terug te vinden en je innerlijke rust) en een wandelcoach (om weer contact te maken met de natuur en om je stroperige bloed weer te laten stromen).
  Dat heeft mij enorm geholpen!
  Susanne
 • Als P&O adviseur heb ik burn out van dichtbij meegemaakt.
  Mijn tips:
  Ga eens ontbijten bij IKEA voor €1,- helemaal alleen, het voelt als een doordeweekse zaterdag. Verzamel zwerfvuil tijdens een wandeling, het levert veel complimenten op en het ruimt op.
  Kleuren of haken kan erg mediterend werken, tuinieren ook.
  Wat voor mij werkte was een uitspraak van de huisarts: het is een kwestie van kiezen. Je kan altijd keuzes bijstellen, voor jezelf kiezen etc. Dat betekent dat het over gedrag gaat en dat je daar altijd even bij stil kan staan wat je doet.
  Sabine

2015-05-05 6

 • Maak een lijst van activiteiten en bezigheden waarvan je weet dat die jou helpen om tot rust te komen en te ontspannen, zodat je daar bewust en gerichter gebruik van kunt maken. Daarnaast kun je anderen om tips vragen om die lijst mee aan te vullen.
  Ellen
 • Mooi dat je deze aandacht aan burn-out besteed. Na zo’n 10 jaar geleden zelf een burn-out gehad te hebben, coach ik regelmatig collega’s die er of bijna inzetten of er net weer uitkomen.
  Mijn tips:
  Ter voorkoming: maak het bespreekbaar bij je leidinggevende. Laat werkplezier en energie expliciet op de agenda van je BILA zetten (jouw punt van de energiemeter kan hiervoor de input geven)
  Bij re-integratie: vaak is Arbodienst en je leidinggevende betrokken, beiden hebben een belang in het traject; ga daarnaast op zoek naar een goede niet-partijdige coach/psycholoog.
  Jan
 • Mijn tip is fantaseren! Dus bij moeilijke gedachten, negatieve gedachten, positief gaan fantaseren. Dat kan je helpen om uit de dip te komen!
  Martin
 • Ik lees net je nieuwsbrief en het raakt me…
  Wat is mijn tip:
  Probeer te kijken naar wat nog wel lukt als je in een burn-out zit.
  Het is echt zo dat er nog dingen zijn die wel gaan. Daarnaar kijken maakt je ook weer hoopvol en positief.
  Marjo
 • Mijn anti burn out tip is heel eenvoudig, maar helaas tegelijkertijd ook heel moeilijk: luister naar je gevoel en neem het serieus. Uiteindelijk is dat het belangrijkste wat ik geleerd heb sinds ik afgelopen juni uitviel. Het is heel makkelijk omdat ik merk dat mijn gevoel vaak precies weet wat ik ergens van vind of wat ik wil. Het is heel moeilijk omdat ik merk dat mijn gevoel niet altijd zegt wat ik wil dat het moet zeggen, of wat sociaal geaccepteerd is. Maar ja, te weinig naar je gevoel luisteren put je uiteindelijk uit, dus de belangrijkste les is om je minder aan te trekken van wat andere mensen zullen denken of van wat je vindt dat je zou moeten voelen.
  Tamar
 • Een paar jaar geleden heb ik een beginnende burn-out gehad en de dingen gedaan die jij als tips geeft en…
  Een successenschriftje bijgehouden;
  Ik voelde me een nietsnut toen ik van 40 uur werk naar ‘ik kan nu niets meer’ ging. Ik dacht dat als ik niets deed op een dag niets bijdroeg aan mijn gezin, familie, vriendenkring. Om dat te doorbreken ben ik begonnen met beschrijven wat ik wel deed en dit gaan zien als successtapjes. Bv knuffelen met mijn dochter, een fijn gesprekje met mijn schoonzus, op tijd opstaan, het kijken van een mooie film, een stukje lezen etc.
  Dit hielp mij om te focussen op wat positief was en het teruglezen gaf me een blij, motiverend gevoel.
  Michelle
 • Mijn Anti-burn-out tip als je lichaam vol stress zit en je eigenlijk niets meer wilt:
  Ga hardlopen.
  Ik dacht dat hardlopen niets voor mij was. En ik ben zeker niet zomaar in het wilde weg lang gaan hardlopen. Ik heb aan de hand van de ‘Evy podcasts’ het hardlopen ontdekt. Ik vond het fijn dat Evy tegen me praatte en me aanmoedigde. Je begint simpel. En met 20 minuutjes ben je weer thuis. En dan heb je bijna meer gewandeld dan echt hardgelopen. Het is een begin.
  Maar wat een groots effect!
  Daar ging ik dan. Ik deed oude klusschoenen aan met gaten en verfspetters. Want ja, ik had nou niet bepaald hardloopkleding op voorraad. Een oude joggingbroek en een willekeurig shirtje. Als je buiten adem bent na een paar minuutjes hardlopen en je kijkt dan de natuur in; dan is het effect extra heilzaam.
  Inmiddels ben ik volgens Evy klaar om 5km hard te kunnen lopen. 😉
  Ik heb precies 1 set hardloopkleding. En ik loop minstens 1x per week hard. Maximaal 2x, want het moet wel leuk blijven natuurlijk.
  Ik heb zeker geen doelstelling gehad om de 5km te rennen of om harder te lopen of om grote afstanden te doen. Alles behalve dat! Het gaat mij puur om de stress bestrijding. En dat werkt.
  Ik heb ontdekt dat hardlopen ook gecombineerd kan worden met je favoriete muziek -dit maakt het lopen nog veel heilzamer. Ik vind het geweldig.
  Diana
 • Interessant artikel over burn out. Mijn beste tip is om regelmatig een massage voor mezelf te boeken. Voor mij is dit een alles-in-een remedie: het zorgt ervoor dat ik ontstress en ontspan, dat ik weer in balans kom en goed slaap, dat ik weer goed in contact kom met mijn lijf en dat ik daardoor duidelijker voel wat mijn grenzen zijn. En dat geeft weer meer rust in mijn hoofd.
  Martijn
 • Nav je verzoek over anti burn out tips het volgende.
  Ik heb heel veel gehad aan het inzicht dat je met voortijdig vragen veroordelen voorkomt. Daarmee bedoel ik dat je jezelf heel bewust moet zijn van uiterst milde symptomen van irritatie. Als je die onderkent, kan je de ‘veroorzaker’ vragen wat bedoeld wordt. Als ik dat niet doe, word ik een snelkookpan en ga ik bol staan van opgelopen irritatie. Dat wordt dan frustratie en dan ga ik oordelen, de ‘veroorzaker’ heeft niet nagedacht, is stom, en dan kan ik niet meer normaal, zonder lading, iets vragen. Daar heb ik uiteindelijk mezelf mee, want niemand doet iets met opzet om mij te kwetsen. Vaak blijkt het dan allemaal een storm in een glas water en heb ik al die tijd met stoom uit mijn oren rondgelopen. En dat patroon leverde mij een burn-out op.
  Heb je hier wat aan?
  Vragen levert trouwens sowieso mooie relaties en betere communicatie op.
  Irene

2015-05-05 6 water

 • Het is vreemd om te zeggen, maar ik ben blij dat ik een burn out heb gehad.
  Tijdens mijn herstelperiode heb ik (eindelijk) geleerd om nee te zeggen.
  De eerste keer dat ik het zei tegen mijn (tirannieke) werkgever voelde als een overwinning. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn omgeving. Van mijn man kreeg ik een bos bloemen. Mijn anti burn out tip:
  Accepteer dat je een burn out hebt en dan kun je beginnen met herstellen.
  Henriëtte
 • Luister naar je eigen lichaam en gevoel!
  Ook al zegt iemand anders dat je door moet zetten als je moe bent want dat je als je ‘t gedaan hebt weer energie zult voelen. Jij weet echt zelf wel of je weer energie zult voelen of dat je nog vermoeider zult zijn omdat je dit al vaak zo tegen jezelf gezegd hebt. Bewaak je grens voordat er niks meer te bewaken valt. Dit moet je echt zelf doen, ‘n ander kan dit niet voor je voelen of weten. En al helemaal niet doen, jij bent de enige die de grens kan aanhouden en dus je eigen energie kan beïnvloeden
  Tiny
 • Voor mij was het echt belangrijk om hulp te zoeken bij een professionele coach. Leren wat zelfvertrouwen is, leren grenzen stellen, leren inzien hoe ik in de burn-out verzeilde. Het is een blijvende oefening, want o zo snel vervallen we in onze oude gewoontes. Bepaalde inzichten waren voor mij heel belangrijk. Zo zag ik in dat het normaal is dat ik een persoon ben die nood heeft aan rust en alleen zijn, zowel thuis als op het werk. Dat ik op tijd en stond nood heb aan frisse buitenlucht. En dat ‘gewoon goed’ ook goed genoeg is.
  Elke
 • Mijn tip: Pas op de wijze waarop je denkt en zoals je dingen verwoordt. Elke keer wanneer het woord ‘maar’ opduikt, ben je (ik in dit geval) een reden aan het bedenken om iets dat je beter kunt laten, toch te doen. Stop na het eerste deel van de betreffende zin en handel daarnaar.
  Jolanda
 • Als je het niet weet, waar je zin in hebt of wat je nodig hebt… Rust dan uit. Je systeem is overvol en beslissingen of keuzes maken (al is het alledaags; wat eten we vandaag?) geeft je extra spanning. En ‘ik weet het nu niet’ is ook een antwoord op een vraag. Volledig geaccepteerd en ruimtegevend aan jezelf.
  Fleur
 • 1.laat een general check up doen bij de huisarts (incl. vitamine D en B12)
  2.boek daarna een all inclusief luierweek (als je daar nog puf voor hebt).
  Urmy
 • Ga niet doen wat je vindt dat je moet doen maar wat je eigenlijk zou willen doen. Welke excuses je ook zou kunnen vinden om dat toch niet te doen. Er zullen namelijk ook genoeg belangrijke redenen zijn om het wel te doen.
  Jaco

Dank voor jullie supergoede tips. De winnaars zijn:

 • Martijn A uit Rotterdam
 • Martin R uit Bennekom
 • Irene R uit Vlaardingen
 • Susanne B uit Nieuwerkerk aan den IJssel

Gefeliciteerd! Jullie winnen het ‘Nooit meer Burn Out’ boek van Anita Roelands. Je vind het deze week in je brievenbus!

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 170 66 750

 


 

Wie hebben het Vogelboek gewonnen?

spechtNatuur ervaring
Dank voor alle mooie en zeer persoonlijke ervaringen waarbij de natuur van betekenis voor je was. Dat was de vraag van vorige maand.
De 3 mooiste ervaringen winnen het Vogelboek ‘Waarom krijgt een specht geen koppijn?’ van Monica Wesseling.

Hier lees je de ervaringen van de 3 winnaars:

Corry: Vorig jaar en het jaar daarvoor twijfelde ik voortdurend aan mezelf, ik was depressief en boos op mijn oude werkgever. Ik had een lieve en goede coach maar ik deed er niets mee. Ik zag haar goede inzet maar ik geloofde niet dat het anders kon en ik was altijd moe. Ik weet niet hoe het kwam, ik was in Italië op vakantie en ik liep al een tijdje en toen op een recht pad. Het was laat in de middag en precies op het einde van het lange rechte pad daalde de zon. Het was een prachtig gezicht en de zon scheen recht in mijn hart. Toen werd ik warm en blij. Dit moment was een keerpunt. Elke dag geloofde ik een beetje meer in mezelf en tot op de dag van vandaag heb ik het beeld voor me. Het steunt me steeds en het gaat stukken beter met me.

Harm: Als ik het niet zag zitten met mijn promotie-onderzoek ging ik altijd wandelen langs het strand met de hond. Daarna ging het altijd beter. Soms denk ik dat ik mijn promotie te danken heb aan mijn hond die me vragend aankeek of we weer gingen wandelen.

Ramon: De middag dat ik formeel mijn baan kwijt raakte, stapte ik over mijn toeren de auto uit. Het was het zoveelste dat er op dat moment in mijn leven mis ging. Toevallig (?) had ik op dat moment een eerste afspraak met mijn wandelcoach; ik was zijn proefklant. 

We kwamen bij een weiland in het polderlandschap van Vinkeveen. Daar liet mijn coach mij over het weiland heen kijken. Eindeloos uitzicht! Hij vertelde mij, dat dit mijn toekomst kon zijn. Oneindig vol met mogelijkheden. Hier en daar wat slootjes als hindernissen, maar nog steeds groots en weids. Wat zou jij nu eigenlijk het liefst willen gaan doen Ramon? Op deze plek besloot ik voor het eerst van mijn leven op werkgebied mijn gevoel en niet mijn verstand achterna te gaan. Borrelend van energie en inspiratie, maar ook nog vol met stressgevoel, boosheid, verdriet en frustratie liep ik naar huis. Na een nacht draaien en woelen besloot ik mij in te schrijven voor de opleiding tot wandelcoach.

Dank voor jullie mooie en persoonlijke verhalen. Je vindt het Vogelboek ‘Waarom krijgt een specht geen koppijn?’ van Monica Wesseling, vlot in je brievenbus!

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 170 66 750


 

Talent-Ontdek-Tips

Er kwamen veel en leuke Ontdek je Talent Tips binnen. Veel tip waren al wel bekende tips.
De leukste tip wint het prachtige en rijk geïllustreerde doe-, speel- en werkboek Talent in Kaart van Gerdy Geersing. Dit zelfwerkboek helpt je om je talenten op een rijtje te zetten.

20150203boek

Hier lees je de tip van de winnaar

Ontdek je Talent Tip van de winnende lezer:

Astrid H uit Amersfoort:
Talententip: ik ben gaan bijhouden welke vragen, collega’s en vrienden vaak aan mij stelden en voor welke onderwerpen ze juist bij mij kwamen. Toen ik dat op een rijtje zette, ontdekte ik mijn talenten rond het thema gezonde voeding. Ik kwam erachter dat ik er veel van wist, maar ook dat ik dit ook kon over brengen en mensen enthousiast kon maken en kon inspireren. Hierover kon ik eindeloos lezen zonder afgeleid te worden. Ik kon er vol vuur over vertellen en mensen luisterden er graag naar. Mijn talenten kwamen tot bloei bij dit thema. Ik switchte van communicatieadviseur naar een opleiding tot voedingscoach. Inmiddels ben ik voedingscoach en begeleid ik volwassenen en kinderen op weg naar een gezonde leefstijl. Nu het zo aansluit bij mijn talenten voelt het niet als werk. Ik vind het heerlijk om te doen!

Sabine P uit
Mijn Talententip: laat het kind in je los! Ga bokspringen, handstand doen, radslagen maken, enthousiast voetballen, spelen. Doe dit regelmatig en laat de energie lekker stromen. Hierdoor krijg je openingen en andere inzichten, zodat je je talenten kunt gaan zien en ontwikkelen.

Een leuke, originele en energieke tip hoewel ik niet precies weet hoe je je talenten erin ontdekt, Sabine. Laat het ons even weten!

Dank voor jullie originele tips. Astrid ontvangt het prachtige en rijk geïllustreerde doe-, speel- en werkboek Talent in Kaart van Gerdy Geersing in haar brievenbus.
Veel leesplezier!

Ik wens je een royale inzet van je talent ten behoeve van jezelf en de ander!
Hartelijke groet,
Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 170 66 750


 

Lees hieronder de ingezonden en bijzondere Anti-Stress-Tips van lezers en de winnaars van de Boeiende Boeken van januari.

Een greep uit bijzondere Anti-Stress Tips van lezers:

 • De fantastische wachtwoord-truc!
  Kies je computer-wachtwoord zo, dat je herinnerd wordt aan jouw belangrijkste anti-stress strategie. Bijvoorbeeld ‘space2breathe’ of ‘relax@now’. Nee, ik verklap je mijn wachtwoord niet!
  Claartje
 • Mijn complimentenboekje!
  Ik schrijf er iedere dag in en sta dan even stil bij hoe mooi ik ben, hoe mooi de mensen om mij heen zijn en hoe mooi mijn leven is. Mijn zelfcompassie groeit, heerlijk toch.
  Miranda
 • Inspirerend gedicht
  Kijk het stressmonster in de ogen met dit inspirerende gedicht. Het bevat een prachtige illustratie van een aantal Anti-Stress Tips.Wellicht zijn alle draken in ons leven
  Uiteindelijk wel prinsessen
  Die er in angst en beven
  Slechts naar haken
  Ons eenmaal dapper en schoon
  te zien ontwaken
  Wellicht is alles
  Wat er aan verschrikking leeft
  In diepste wezen wel niets anders
  Dan iets dat onze liefde nodig heeft
  Rainer Maria RilkeDe tekening is van Carin, toen ze de stress in de ogen keek.
  De tip van het gedicht is van Marjolijn Knot

20150203monster

 

 • Teken je stress
  Combineer uit het Anti- Stress-artikel  Tip 2 (blijf bij de pijn) en Tip 12 (kleur of knutsel).
  Neem een A-4tje en een potlood of krijtje.Ga na waar de stress zich in je lichaam bevindt. Verwelkom het pijnlijke gevoel. Blijf er met vriendelijke aandacht bij. Open en belangstellend, tast je het pijnlijke gevoel af.Neem je potlood en, terwijl je aandachtig je gevoel blijft aftasten, laat je je potlood al bewegend een tekening maken op het papier van het pijnlijke gevoel. Alsof je hand direct registreert wat je innerlijk waarneemt. Houd je potlood op het papier. Ga sneller als het nodig is en trager als dat moet. Werk groter en krachtiger als dat bij het gevoel hoort of juist klein en subtiel. Maak je geen zorgen over het resultaat, mooi hoeft het zeker niet te worden. Op een gegeven moment merk je dat het klaar is. Hoe voel je je? Wat wordt nu duidelijk? Waar draait het om?Mijn ervaring en ook bij mijn cliënten is dat de spanning vermindert.
  Marjolijn Knot
 • Sauna en Bad
  Ga een dagje naar de sauna met je moeder, vriend of vriendin. Je kunt hier heerlijk ontspannen in de warmte, naar buiten in de frisse lucht en ook gezellig bijpraten en lekker eten wat mij altijd erg goed doet.
  Heb je een bad? Ontspan in bad met een tijdschrift, een glaasje drinken en wat lekkers voor het slapen gaan. Op deze manier verwen je jezelf en slaap je heerlijk.
  Marjolein
 • Kijk naar afbeeldingen van natuur
  Wandel in de natuur en fotografeer wat je mooi vindt. Druk de foto’s af en kijk er naar. Dat reduceert stress en je kunt je weer op laden. Laat ik nou een mooie uitgebreide collectie hebben opgebouwd die ik erbij kan pakken op momenten dat ik het nodig heb (en ook kan bieden aan anderen).
  Het kijken naar afbeeldingen van de natuur is dan ook mijn persoonlijke Anti Stress Tip.
  Lotte Veldt
 • Schommelstoel
  Het lukt mij om stress te verminderen door rust te nemen in mijn schommelstoel die ik altijd voor de haard zet. Ik lees dan een goed boek. Maar je kunt ook breien of kleuren.
  Merel

Allemaal veel dank voor jullie mooie en vaak originele Anti-stress-Tips!

Dit zijn de winnaars van de Boeiende Boeken!

Voor hun bijzondere Anti-Stress Tips ontvangen
Marjolijn Knot uit Velp en
Merel B
Het kleurboek Mijn geheime tuin van Johanna Basford
Claartje van S uit Utrecht
ontvangt Meer dan een mens kan doen van Ton Lathouwers.

Je ontvangt het boek in je brievenbus.
Veel lees- en kleurplezier!

Wil je het het prachtige en rijk geïllustreerde doe-, speel- en werkboek Talent in Kaart van Gerdy Geersing winnen? Dit zelfwerkboek helpt je om je talenten op een rijtje te zetten.
Mail je aanvullende en originele Ontdek-Talent-Tip voor 28 februari 2015 en maak kans op dit boeiende boek! We zien er naar uit!

Ik wens je een royale inzet van je talent ten behoeve van jezelf en de ander!
Hartelijke groet,
Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 170 66 750


Heb je een persoonlijke aanvullende Anti-stress Tip naast de 12 al genoemde tips? Een tip die jou bijzonder goed deed toen je in de stress zat en die waardevol is voor anderen?

Deel je tip met ons en maak kans op een van de boeken.
Mail je tip voor 31 januari 2015 naar hilde@coachbureau.nl.

Je maakt dan kans op:

 • Meer dan een mens kan doen van Ton Lathouwers.
  In dit boek vind je 10 van zijn Zen-lezingen. Je ervaart zijn informele, immer zoekende, liefdevolle en persoonlijke benadering. Ton gaat voor onvoorwaardelijk mededogen. Hij illustreert zijn verhalen met citaten van boeddhist Hisamatsu, filosofen Kierkegaard en Pascal en psycholoog Han Fortmann bij wie hij is gepromoveerd. Een boek om de tijd voor te nemen.

Of, van een geheel andere orde:

 • Het kleurboek Mijn geheime tuin van Johanna Basford. Hierin bloemen, planten en tuinen om in te kleuren, en ook doolhoven en patronen om zelf vorm te geven. De tuinen verbergen vlinders, rupsen en vogels. Grappig hoor.

Vermeld bij je tip meteen naar welk boek je voorkeur uit gaat. Het boek ontvang je vanzelf thuis.

Ik zie uit naar je Anti-stress Tip die jou hielp in tijden van stress en die waardevol voor anderen kan zijn.

Veel rust, ontspanning en wandelplezier!

Hartelijke groet,

Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl

Lees hier de 12 Anti-stress tips
Lees ook: Gek van Stress op je werk? 7 stappen die helpen


 

Wie ontvingen de traktatieboeken van mijn Verjaardagtraktatie 2014?

Wandel je wijzer van Aat van der Harst
Alex H uit Bennekom
Anneleen R uit Brasschaat België
Pamela K uit Almelo

Begeleid intervisiemodel van Jeroen Hendriksen
Karin V uit Almere
Marius B uit Enschede

Natuur werkt! van Tini van de Wetering en Judith Zadoks
Remke S uit Haarzuilens
Amanda de R uit Zevenaar

Het Kerstnummer van Margriet (nr 51) met het interview over een stevige (Kerst)wandeling
Heleen H uit Lekkerkerk
Miranda E uit Nieuw Vennep
Hetty V uit Kortenhoef

Wandelcoaching van Jeroen Hendriksen
Elselies N uit Oisterwijk

Mijn boek Op Weg naar Plezier in je Werk:
Rienke N uit Barneveld
Helma B uit Amstelveen
Sylvia J uit Brucht
Janneke van G uit Rolde

Dank voor jullie felicitaties en ook kaartjes en mailtjes voor het ontvangen boek!

Veel lees- en wandelplezier!

Hartelijke groet,
Hilde Backus
hilde@coachbureau.nl
06 170 66 750