Wandelen is geen sport, zegt Frédéric Gros in zijn filosofische bestseller over wandelen. Want sport is techniek, regels, scores en competitie.

Wandelen is eenvoudig. Het vereist alleen jezelf, ruimte en tijd. En de zegeningen zijn eindeloos. Voor veel coachklanten is wandelen van waarde in hun wandelcoachtraject. En daarna!

Lees over de voordelen van wandelen en laat je inspireren door Nietzsche, Kant en Ghandi.

Filosofie en Spiritualiteit

Frédéric Gros beschrijft wandelen als een bevrijdende ervaring. We zijn zo verzadigd met technologie dat wandelen je bevrijdt. Je herontdekt je lichaam en de wereld. Je voelt je er middenin staan.

De zeven zegeningen van wandelen

 • Wandelen is een time-out: je bent even uit het systeem. Je hoeft geen sociale maskers op te zetten, geen verhalen op te hangen, geen identiteit aan te nemen. Dit is de vrijheid van ‘niemand zijn’.
 • Wandelen is buiten zijn. Normaal is buiten van het ene binnen naar het andere binnen. Door wandelen wordt de scheiding tussen binnen en buiten omgegooid. Tijdens het wandelen is het wandelen het middelpunt van de wereld.
 • Door wandelen ontstaat er stilte. Er is niet anders dan wandelen. De nieuwtjes en feitjes zijn niet meer belangrijk. De traagheid van wandelen geeft een gevoel van eeuwigheid. Alle minuten krijgen diepte, in plaats van altijd iets doen, iets produceren.
 • Wandelen is bewegen: het hart klopt sneller en het bloed circuleert krachtiger. Ook kan je met wandelen even een ´frisse neus´ halen: er is even ontspanning na een drukke dag, wat een gevoel van verlichting geeft.

Nietzsche, Kant en Gandhi wandelen

Nietzsche

Nietzsche leidt een veelbelovend bestaan en is op zijn 24e al hoogleraar filosofie. Hij werkt vol vuur en geeft 10 jaar les in theologie. Maar hij heeft veel tegenslagen. Zo krijgt hij last van verschrikkelijke migraine aanvallen.

Hij besluit te gaan wandelen. Zes uur per dag, in de natuur. Dit is een ommekeer in zijn leven.

​Dan verhuist hij naar Italië. Maar soms kan hij niet eens wandelen van geluk! Hij heeft tranende ogen van puur geluk door zijn nieuwe inzicht: door het wandelen is hij vrij van gedachten van anderen. Hij hoeft met niemand rekening te houden. Wandelen is een voorwaarde voor zijn werk. In die tijd schrijft hij zijn belangrijkste boeken.

Kant

Kant wandelt elke dag en met een buitengewone regelmaat. Hij heeft niet een avontuurlijk, eigenlijk best saai bestaan. Voor hem is wandelen vanzelfsprekend.

Door de eentonigheid, wandelen is eigenlijk altijd hetzelfde: de ene voet voor de andere zetten, wordt zijn hoofd vrij om helder te denken. Door continue en automatische inspanning van het lichaam staat zijn geest open voor nieuwe gedachten.

De discipline van regelmaat is indrukwekkend aan Kant. Door discipline krijg je het onmogelijke voor elkaar, door het mogelijke stapje voor stapje te herhalen.

Gandhi

Gandhi wandelt zijn hele leven: al heel jong wandelt hij regelmatig zeven tot vijftien kilometer.

Hij heeft India geleid naar onafhankelijkheid en heeft aldoor geweigerd geweld te gebruiken.

Deze geweldloosheid eist hij ook van zijn volgers. Zijn methode tot bevrijding van de Britse bezetting was ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’, zoals bijvoorbeeld het organiseren van massale stakingen.

Toen Gandhi niet meer wist wat hij moest doen, zei een stem in hem: ‘je gaat wandelen, tot aan de oceaan en daar raap je zout op’. Hij liep de befaamde zoutmars; een lange wandeling beginnend met een paar mensen, wat uitgroeit tot een stoet van duizenden volgelingen.

Ondanks arrestaties verzet niemand zich en blijven ze doorlopen. Het is een enorm succes. In elk dorp worden ze feestelijk onthaald als bevrijders. Verslaggevers van de hele wereld rapporteren erover. Een voorbeeld hoe simpelweg wandelen zoveel teweeg brengt.

In het wandelen en het volbrengen van de marsen komen drie spirituele aspecten aan bod die samenhangen met de overtuigingen van Gandhi:

In de eerste plaats is het langzame tempo een verwerping van de snelheid. Wandelen is een daad van nederigheid: we worden weer wie we werkelijk zijn.

De mars heeft ook het kenmerk van de eenvoud. Gandhi kiest een leven van niet-bezit. “De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.”

De derde kant, is de onverstoorbaarheid en het uithoudingsvermogen, wilskracht: je goed houden. Wandelen vereist een matige, maar voortdurende inspanning. Geen onderwerping of neutrale berusting, maar waardigheid, beheersing, onverstoorbaarheid, nederigheid, energie.

Wandelen: een existentiële, mystieke en culturele bezigheid

Wandelen kan ook meer zijn dan een tocht zonder specifiek doel: een pelgrimstocht. Iemand kan op pelgrimstocht gaan om een bewijs van geloof te leveren, of boete te doen voor zeer ernstige fouten. Soms gaat iemand op pelgrimstocht met een bepaald verzoek of om god te danken.

Wandelen maakt je ook sensitiever voor fijne gevoelens. Voor plezier vanwege de verrassingen die je tegenkomt, vreugde door de ervaringen van volheid van het bestaan, geluk door de voldoening en sereniteit door de regelmaat en rust.

De wandelingen moet je vrijelijk kunnen doen, het mag nooit een methode zijn. Je moet volgens Gros ook geen voordeel verwachten! Juist dan overkomt je een wonder. Het ligt voor het oprapen: de kleuren, de kleinigheden, de vormen, de gevels.

Als je lang wandelt nemen je voeten het over van je bewustzijn. Je krijgt een overweldigende indruk van lichtheid. Met de benen in het ritme herinnert wandelen ons aan onze eindigheid. Die trage berusting maakt ons blij omdat we leven.

Wandelen is herhaling. Wandelen is eigenlijk heel saai. Maar het is geen verveling. Bij verveling is je lichaam onrustig en weet hij niet wat hij moet doen.

Wandelen is een startknop om in beweging te komen in de regelmaat: de ene voet voor de andere. De regelmaat zorgt voor concentratie. En bij een bepaald ritme kun je enorme afstanden lopen zonder vermoeid te worden. Je bent dan in extase.

Volgens Gros is wandelen een eenzame aangelegenheid. Een beleving van lichaam en geest, waar geen ruimte is voor derden. Alleen met je eigen ideale ritme jezelf vinden, dat is wat Gros voor ogen heeft. Ook vindt hij dat wandelen zoveel mogelijk vrij moet zijn van doelen om alle zegeningen te ervaren.

Elementair bestaan

Gros beschrijft het verschil tussen nuttig, noodzakelijk en elementair in het hoofdstuk ‘Elementair’.

Nuttig zijn de landkaarten, de extra sokken enzovoorts tijdens het wandelen.

Noodzakelijk is daar een stapje onder en behelst water en noodzakelijk voedsel en misschien een warmte deken.

Het laatste niveau is elementair: zonder rugzak, je overgeven aan de elementen van de natuur. Beekwater drinken uit de kom van je handen, frambozen en bessen en de zachte aarde om op te slapen.

Door je hieraan over te geven verkrijg je een onbekend vertrouwen dat je dolgelukkig maakt. Je geeft je over aan het elementaire en het geeft zich volkomen aan ons. Maar om het te ervaren moet je het risico nemen om het noodzakelijke achter je te laten.

De voordelen van wandelen op een rij volgens Frédéric Gros:

 1. Wandelen brengt je terug naar de eenvoud van het bestaan
 2. Wandelen bevrijd je van alle verhalen, identiteiten en sociale maskers
 3. Wandelen maakt je los van alledaagse nieuwtjes en onbeduidende feitjes. Je hoofd wordt niet volgepropt met zinnen, citaten en theorieën, maar gevuld met de aanwezigheid van de wereld waarin je je bevindt.
 4. Wandelen vermindert het voortdurende innerlijk geklets, waarmee je onophoudelijk anderen becommentarieert en jezelf evalueert, waarmee je herordent en interpreteert.
 5. Wandelen is bewegen en geeft energie: je hart klopt sneller en je bloed circuleert krachtiger.
 6. Wandelen maakt je meer bewust van gevoelens van welzijn: plezier, vreugde, geluk en sereniteit.
 7. De eenvoud en regelmaat van het wandelen zonder doel maakt je open voor nieuwe inzichten en gewaarwordingen.

Wandel!

Veel plezier en hartelijke groet,

Hilde Backus
©2014 Het Coach Bureau

​0617066750 ​

Wil je professioneel Wandelcoach worden?

Kom woensdag 14 mei naar informatiebijeenkomst nabij het landgoed Amelisweerd in Bunnik.

Wandelcoachen is hot. Het is natuurlijk, bijzonder inspirerend en geeft vervulling.

Is het iets voor jou? Zou je Wandelcoach willen worden? 

 • Wil je (al langer) Wandelcoach worden maar weet je niet hoe je het aan moet pakken?
 • Ben je al coach of hulpverlener maar lukt het soms niet om de gewenste resultaten te bereiken bij je klanten? Wil je dit leren en hoe je de natuur hierbij kunt inzetten?
 • Houd je van de natuur en van wandelen en wil je mensen op een positieve, effectieve en resultaatgerichte manier coachen naar succes, voldoening en plezier in hun leven?
 • Wil je hierbij leren hoe je een vliegende start kunt maken met een professioneel en goedlopend Wandelcoachbedrijf?

Bezoek dan op woensdag 14 mei onze Informatiebijeenkomst over het vak van Professioneel Wandelcoach en De Wandelcoachopleiding,

die op 15 september 2014 weer van start gaat.

Tijdens de infobijeenkomst vertel ik graag meer over het beroep van professioneel Wandelcoach, de laatste trends en de inspirerende, leerzame en resultaatgerichte Post-HBO Wandelcoachopleiding. Met de opleiding, die een half jaar duurt, leg je een stevige basis voor jouw loopbaan en bedrijf als goedlopende Wandelcoach.

Naast de stevige en heldere inhoud van de Wandelcoachopleiding heb ik leuke en deskundige sprekers die je inspireren en onmisbare kennis en handvatten meegeven om professioneel te kunnen Wandelcoachen.

 • Hoogleraar Agnes van den Berg is tevens gastspreker in de Wandelcoachopleiding. Zij vertelt over de laatste onderzoeken en het belang van de het beroep van Wandelcoach.
 • Verder is Aat van der Harst gasttrainer. Hij is Wandelcoach en auteur van het boek Wandel je Wijzer. Dit boek ontvang je ook tijdens de opleiding.
 • Met de vrolijk(e) (soms zingende) Boswachter, Norbert Kwint ontdek je meer over de natuur en hoe je die kunt inzetten.
 • GZ-psycholoog Roberto Rodino geeft, naast de psychologische kennis die je opdoet in de Wandelcoachopleiding, inzicht in persoonlijkheidstructuren en hoe je er mee om kunt gaan.

Locatie: Bunnik

Tijdstip: woensdag van 10.00-12.00 uur (welkom vanaf 9.30 uur)

Wil je je aanmelden voor de kosteloze informatiebijeenkomst ‘Wandelcoach worden’? Welkom!

Mail je naam en adresgegevens naar o.v.v. ‘Informatiebijeenkomst Wandelcoach’.

Je ontvangt dan een persoonlijke uitnodiging, het adres en de routebeschrijving naar de locatie.

Ik zie er naar uit je te ontmoeten op 14 mei. Je bent van harte welkom!

​Hartelijke groet,

Hilde Backus

06 170 66 750

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau